19

авг

ribbon

Крадат кодове на карти с термални камери

По-защитени са банкоматите с метални бутони

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

Най-новата технология за кражба на ПИН кодове и номера на кредитни карти включва използването на камери, които снимат промените в температурата пред тях. Доскоро този вид камери бяха големи и ужасно скъпи, но с развитието на технологиите те станаха достъпни за всеки, включително и за крадците на пари от банкови сметки, информира Gizmodo.

Всеки банкомат притежава клавиатура с големи копчета, чрез които се подават команди и се въвеждат ценните ПИН кодове. За кратко, след употреба, по клавиатурата остават топлинни следи, чрез които може да бъде разгадан тайният код. Нещо повече, разликите в температурата позволяват на измамниците да отгатнат и реда, в който човек е въвел цифрите. Термалната камера е полезна, защото позволява на измамниците да разгадаят кода дори след като клиентът си е тръгнал от банкомата.

Експерти по сигурността са решили да тестват колко ефективни са термалните камери при различните видове банкомати. При устройствата с метални копчета не е постигнат значителен успех, но при тези с пластмасова клавиатура ПИН кодовете са били разгадани с 80% успеваемост 10 секунди след въвеждането и с 60% след 45 секунди. Времето е предостатъчно за да осигури на крадците добра печалба.

Едно от големите предимства на термалните камери е, че вършат работа дори ако човек е закрил клавиатурата с другата си ръка, докато въвежда своя ПИН. В такава ситуация обикновена камера не би могла да свърши работа.


Подобни публикации