19

авг

ribbon

„Любовта е лудост” ще почете Васил Гендов

57 филма от 18 държави ще бъдат показани на кинофеста

Публикувано в: Култура;
От: pointburgas

Поредният кинофестивал „Любовта е лудост” ще се проведе традиционно във Варна в края на август и началото на септември, съобщи на пресконференция в Национален пресклуб „София прес” проф. Александър Грозев, директор на фестивала.

Журито на фестивала тази година ще бъде председателствано от известния български режисьор Иван Павлов, а сред членовете му е известната иранска актриса Хенгаме Газияни, спечелила преди две години наградата за главна женска роля в конкурсната програма на „Любовта е лудост”. 57 филма от 18 държави ще бъдат прожектирани в дните на фестивала, като 12 от тях са включени в конкурсната програма. Сред тях са и български продукции като „Корави старчета” на покойния режисьор Пламен Масларов; “The Shining” – филм, сниман в САЩ с 50% българско участие с реж. Майкъл Ландън джуниър и оператор Христо Бакалов; българо-английската продукция „7 дни в рая” на режисьорката Таня Богомилова; „И нямаше по-добър брат” – българо-азърбайджанска продукция на режисьора Мурад Ибрахимбеков.

В рамките на фестивала традиционно ще бъде организирана кръгла маса, като тази година темата на дискусията ще бъде „Пътят на българското кино от производството до екрана”. В извънконкурсната програма са предвидени Панорама на казахското кино, 5 филма от италианския фестивал „Хора и религии”, почетна панорама на Юрий Никулин със заглавие „Един смешен и тъжен клоун” и традиционните панорами на световното кино „Майсторите” и „Режисьорски дебют”.

Ще бъдат отбелязани и знакови годишнини за българското киноизкуство – 120 години от рождението на Васил Гендов, чийто филм „Любовта е лудост” е патрон на фестивала, 100 години от раждането на Захари Жандов – патриархът на българското кино, 85-годишнината от рождението на актьора Георги Георгиев-Гец, 70 години от раждането на Станислав Стратиев.

Фестивалът „Любовта е лудост” е фестивал за публиката, подбираме произведения, които докосват душите на зрителите, а не задоволяват само амбициите на своите автори, заяви проф. Грозев.


Подобни публикации