26

яну

ribbon

Изгоря знакова българска църква в Болград

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

Изгорял е храмът Спасо-Преображенски събор в Болград, съобщил е тази сутрин историкът доц. Пламен Павлов, цитиран от БНР. По неговите думи църквата има значение не само за бесарабските българи, а и за българската идея в световен мащаб, защото може да бъде сравнена с желязната църква Свети Стефан” в Цариград и с катедралния храм „Свети Александър Невски” в София.

Според историка в случая не става въпрос само за исторически паметник – макар и на най-голямата българска общност в чужбина, каквито са бесарабските българи, а става дума за знак на българското присъствие в Източна Европа и в света.
Църквата е построена от няколко вълни български преселници-колонисти в края на 18-ти и в началото на 19-ти век за да се покаже ясно българското присъствие в Болград, а нейният храмов празник е празник на бесарабските българи – 29-и октомври, който от 20 години насам се отбелязва и в България.
Става дума за катастрофа, тъй като се е случило призори при неизяснени обстоятелства – рухнал е високият 50 м. купол на храма, а Спасо-Преображенския събор е архитектурен шедьовър и е обявен за паметник на културата, уточнява доц. Спасов. Той призова за солидарност към нашите бесарабски сънародници и спешна намеса на българските власти, в лицето на Министерството на външните работи.


Подобни публикации