25

яну

ribbon

Цената на водата и в Бургас била незаконна

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Цените на водата в Бургас се определят и продължават да се формират в нарушение на закона, на действащата Наредба за регулиране на цените на ВиК услугите и в нарушение на решенията на ДКЕВР за бизнес-плановете на дружествата. Подобна е ситуацията още в София, Варна и Пловдив, твърди анализ на ВМРО.

Днес партията обяви, че ако Държавната комисия за енергийно и водно регулиране повиши необосновано цените на електроенергията и водата, от ВМРО са готови на граждански протести и действия по съдебен ред.

Зам.-председателят на партията и общински съветник в София Ангел Джамбазки изпрати до регулатора подробно становище по цените на ВиК услугите, което съдържа и конкретни въпроси, на които регулаторът да отговори. Поводът е заявеното вчера намерение на ДКЕВР да преразгледа цените на ВиК услугата за няколко оператори.

ВМРО настоява за публичен дебат, вместо тайното и без  ясни аргументи вдигане на цените, което поставя обществото пред свършен факт.

Председателят на комисията Семерджиев заяви вчера, че увеличението няма да е голямо, дори щяло да бъде по-малко от натрупаната годишна инфлация.

За сведение на комисията, например, цената на ВиК услугата в София за периода 2005-2010 г. изпреварва два пъти растежа на инфлацията, така че подобен аргумент, изказан от т.н. регулаторен орган, не само е несъстоятелен, но и крайно циничен, припомнят от ВМРО и допълват, че за действащата в момента цена на ВиК услугата в София има висящо производство пред Върховния административен съд и ново увеличение ще предизвика нова жалба.

Анализът на данните на големите ВиК оператори – „Софийска вода” АД, ВиК-Варна, ВиК-Пловдив, ВиК- Бургас, показва, че цените са определяни и продължават да се формират в нарушение на закона, на действащата Наредба за регулиране на цените на ВиК услугите и в нарушение на решенията на ДКЕВР за бизнес-плановете на дружествата.

От ВМРО не са съгласни и с факторите, които председателят на регулатора Ангел Семерджиев посочва като решаващи за поредното повишаване на цената на тока от 1 юли 2012 г.:  увеличаването на цената на въглеродните емисии, увеличената цена на газта, както и вечния заподозрян за цената на тока – възобновяемите енергийни източници (ВЕИ).

От партията напомнят за пореден път, че 90% от общото произвеждано количество електроенергия у нас се формира от АЕЦ, ТЕЦ и ВЕЦ, при които горепосочените фактори не могат да бъдат основание за поредното повишение на цените.


Подобни публикации