15

фев

ribbon

Играчка-кола на 7 500 години учудва археолозите

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

При археологически разкопки в района на град Къзълтепе, провинция Мардин в Югоизточна Турция е намерена удивителната играчка, която датира от преди седем хиляди и петстотин години. Археологът Месут Алп твърди, че това е най-старата в света количка за игра, съобщи БТА, позовавайки се на турски медии. Според друг археолог пък количката принадлежи на шумерската цивилизация. Директорът по културата и туризма, Davut Beliktay казва, че тази находка е абсолютно копие на днешните автомобили, които сега се виждат по нашите пътища и прилича на модерен трактор.

Освен момчешката играчка археолозите са намерили при разкопките и кукли и свирки от преди пет-шест хиляди години. Играчките датират от хилядолетия. Децата винаги са имали стремеж да играят с различни предмети. В началото за игра са служели камъчета и шишарки. Най-ранните играчки са били изработени от естествени материали – дърво, камъни, глина. Още преди хиляди години египетските малчугани са си играели с кукли с перуки и сглобяеми крайници.

С развитието на човечеството са се развивали и играчките, като не е безспорно ясно дали това развитие е довело до прогрес при децата или обраното. Защото ако преди векове и хилядолетия децата сами са изработвали играчките си, то днес тази възможност за творчество им е сведена до минимум, тъй като съвременните играчки са резултат от масова продукция.


Подобни публикации