15

фев

ribbon

“Мандалото” пада за пушачите на 1 юни

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Здравната комисия в парламента прие на първо четене пълната забрана за пушене от 1 юни с пълно мнозинство. В подкрепа на забраната за пушене се изказаха депутати от всички партии. Мая Манолова от левицата заяви, че подкрепя забраната и ще се постарае да убеди и останалите си колеги от парламентарната група да я подкрепят. Манолова обаче заяви, че ресторантьорите са били подведени от правителството да направят инвестиции, мислейки, че забраната ще се въведе по-късно.

По данни на бранша са били направени инвестиции от 50 млн. лева за поставяне на прегради и вентилация в заведенията. Депутатът от ДПС Нигяр Джафер посочи, че тя лично подкрепя забраната, макар да не е сигурна, че това ще бъде позицията на останалите депутати от групата. След гласуването здравният министър Стефан Константинов изрази задоволството си от подкрепата.

От думите му стана ясно обаче, че забраната за продажба на енергийни напитки ще претърпи промяна, а може и въобще да отпадне. Причината е, че подобна забрана попада извън обхвата на хармонизираното европейско законодателство и по тази причина мярката трябва да се съгласува с ЕК, а тя – с всяка страна поотделно. Страната ни обаче изобщо не е започнала такава процедура и това тепърва ще се прави.


Подобни публикации