18

фев

ribbon

Еднокилометров небостъргач вдигат в Азербайджан

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

През 2015 г. Азербайджан ще започне строителството на най-високата сграда в света. Нейната височина ще бъде 1050 метра, 220 метра над сегашния рекордьор – небостъргачът Бурдж Халиф (Burj Khalifa), построен в Обединените арабски емирства. За построяването на Азербайджанската кула (Azerbaijan Tower), както я нарича Авеста груп (Avesta Group of Companies), е избрано твърде необичайно място.

Aрхитектите планират да построят небостъргача и град около него на четиридесет и един изкуствени острови. Ресурсът DVICE посочва, че Азербайджанската кула ще бъде в състояние да издържи земетресение от девет бала.
Изкуствените Хазарски острови ще се разположат в района на Каспийско море на югозапад от столицата на Азербайджан – Баку. Предвижда се, че островите ще се превърнат в нов бизнес център. Градът, проектиран за един милион жители, наред с другото ще има съвременни мостове, писта за Формула 1 и дори отделно летище. Общата стойност на проекта е 100 млрд. долара, от които два ще бъдат изразходвани за изграждане на Азербайджанската кула.


Подобни публикации