21

дек

ribbon

Европа още се бори със зимата

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

Студът и снегът отново блокираха въздушния и наземен транспорт в Европа като хиляди пътници останаха блокирани по гарите и летищата. Заради неочаквано силен снеговалеж аерогарата във Франкфурт беше затворена временно и бяха отменени над 300 полета. По-късно движението бе възобновено, но със закъснения.

Международното летище в Брюксел, което вчера обяви, че ще спре трафика на самолети заради недостиг на течност за обработката им против обледяване, продължава да работи. Късно снощи беше съобщено, че фирмите, които обслужват аеропорта, имат още останали запаси от течността и засега могат да продължат да обработват самолетите.

Транспортът в Белгия продължава да е затруднен от натрупаната снежна покривка. Тази сутрин задръстванията по магистралите достигнаха 330 километра. Ð’ някои населени места едва 30 на сто от линиите на градския транспорт функционират нормално. Проблеми има и с влаковете, които се движат със сериозни закъснения – включително високоскоростните влакове за и от Париж и Лондон. Част от градовете в областта Валония обявиха, че привършват запасите на соли за пръскане на пътната настилка.

Лондонското летище “Хийтроу” все още изплозва едва 30% от капацитета си, въпреки усилията на летищните власти да разчистят снега, заяви изпълнителният директор на компания “Бритиш Еъруейз” Колин Матюс.

“Хийтроу” е уникално на планетата заради интензивността, с която се използват съръженията. Беше много трудно, но почти успяхме да изнесем около 30 тона сняг от всяко място за паркиране на самолети. Щом приключим с това, ще насочим усилията си към разчистването на южната писта. Днес постигнахме и още нещо, което не се е случвало досега на “Хийтроу” – всички авиокомпании се съгласиха да публикуват реалистичен график за полетите, които ще бъдат изпълнени.”

Към 8:00 местно време опашката за влаковете “Евростар” в Лондон е надхвърляла 1 километър.

Властите на парижкото летище “Шарл де Гол” осигуриха допълнители 300 легла и 2 500 одеала за близо трите хиляди чакащи пътници. Летището вече работи на пълни обороти, но все още не са наваксани много отменени или закъснели полети.


Подобни публикации