21

дек

ribbon

Бургас пред избори

Казусът “Димитров” се заплита от новия изборен кодекс

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Оттеглянето на Божидар Димитров от министерския пост и парламента създава прецедент в най-новата ни история – провеждането на частичен избор за народен представител. Казусът се очертава като изключително заплетен, тъй като междувременно Народното събрание приема нов Изборен кодекс, който трябва да замени сегашното изборно законодателство, но в новия закон въобще не се засягат случаи като този с Божидар Димитров, пише mediapool.bg.

Преди да стане министър без портфейл, той бе избран като мажоритарен кандидат от ГЕРБ в Бургас. След като се конституира новото 41-во Народно събрание, Божидар Димитров положи клетва като народен представител. След това премиерът Бойко Борисов го предложи за министър, отговарящ за българите в чужбина, и той бе избран за такъв. Съгласно приетия през 2009 г. изборен закон, мястото му бе заето от следващия кандидат в партийната пропорционална листа, който заема депутатското място дотогава, докато Божидар Димитров е министър.

Премиерът Бойко Борисов обяви в понеделник, че е подписал оставката му. След като тя бъде гласувана и в НС, Димитров автоматично възстановява статута си на народен представител.

Той вече разтръби, че не възнамерява да остава в парламента, а да се върне начело на Националния исторически музей. За да бъде освободен като депутат, Божидар Димитров трябва да подаде декларация.

След това парламентарната група на ГЕРБ, състояща се от 117 депутати, остава с човек по-малко.

Законът предвижда, че “когато са прекратени пълномощията на народен представител, избран като мажоритарен кандидат, се насрочва частичен избор“ (чл. 115 а от Закона за избор на народни представители). Този избор, по прогнози, може да се случи към края на януари.

Народни представители и юристи от ГЕРБ смятат, че да такъв вот няма да се стигне, тъй като дотогава новият Изборен кодекс ще е влязъл в сила. В момента проектът се гледа на второ четене и по план трябва да бъде одобрен окончателно до края на седмицата.

След това обаче съдбата на кодекса не е много ясна, тъй като президентът Първанов вече се закани, че най-вероятно ще наложи вето. Отделно от това БСП и ДПС ясно декларираха, че ще дадат закона на Конституционния съд, заради нарушаване на основни граждански права.

Всичко това означава, че не е ясно кога Изборният кодекс ще влезе в сила. Дори и това да се случи веднага след парламентарната ваканция, която свършва на 12 януари, остава открит въпросът със законовия вакуум по отношение на казуса с напусналия мажоритарен депутат Божидар Димитров. Ð’ кодекса по никакъв начин не е уредено какво се случва с подобни “заварени” положения, наследени от предишния закон.

В кодекса изобщо няма предвиден избор за мажоритарни кандидати, а освен това новите изборни правила ще важат за следващите избори.


Подобни публикации