24

авг

ribbon

Евакуираха Капитолия и Пентагона заради земетресение

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

Земетресение с магнитуд  5.9 по Рихтер е регистрирано в американския щат Виржиния. Сградите на Конгреса и Пентагона са евакуирани, съобщиха информационните агенции. Не се съобщава за жертви. Земетресението е най-мощното в щата Виржиния за последните 115 години.

Има поражения по някои от сградите. След труса много хора излязоха по улиците. На знаменития монумент на Джордж Вашингтон в американската столица се е появила пукнатина. Във Вашингтон от труса е пострадала Националната катедрала, която е най-високата сграда в американската столица. Повредена е и сградата на посолството на Еквадор.

Агенция „Ройтерс” съобщи, че двата реактора в атомната централа North Anna Station в щата Виржиния са изключени заради труса. Изключването е задействано автоматично. Летищата „Кенеди” (в щата Ню Йорк) и „Нюарк” (в щата Ню Джърси) бяха затворени след труса. Кулите и пистите бяха инспектирани за повреди. Полетите вече са възобновени.

Някои сгради в Бостън също да евакуирани. Земетресението е усетено в 20.51 ч. българско време във Вашингтон, Ню Йорк, Филаделфия, Бостън, Кливланд и други градове.

Президентът Барак Обама проведе извънредно заседание с министрите, съветниците си и представители на оперативните служби, на което е обсъдена ситуацията след земетресението.

„На президента беше съобщено, че няма данни за големи поражения по инфраструктурата, включително летищата и атомните електроцентрали. Не са отправяни молби за помощ. Президентът помоли да му бъде предоставяна информация за развитието на ситуацията.” – се казва в изявление за пресата на Белия дом. Съвещанието беше проведено чрез видеоконферентна връзка. Обама е в Масачузетс, където прекарва отпуска си.

Епицентърът на труса се намира на 139 километра от столицата Вашингтон. Геологическата служба на САЩ предупреждава, че е са възможни нови трусове.

Няма опасност от цунами.

Земетресенията между 5.5 и 6.0 по Рихтер на Източния бряг обикновено предизвикват леки поражения по сгради и други структури. Поради спецификата на земната кора, земетресения с еднакъв магнитуд се усещат значително по-силно, когато трусът е в  източната част на страната, отколкото на запад.


Подобни публикации