23

авг

ribbon

Да ви имам изключенията, министър Цветанов…

Публикувано в: Апострофи;
От: Живко Желев, http://robstvo.wordpress.com/

Вицепремирерът Дянков се изказа по телевизора, че за разлика от нормалните европейски страни, които харчат 1.5% от БВП за сектора отбрана и национална сигурност, у нас само за МВР отиват 2 процента от БВП. А за целия сектор – 4 процента. Тези цифри не са голяма тайна, но ни дават интересна възможност да си направим бакалската сметка, че при 70 млрд.470 млн. лева БВП за 2010 г., вътрешното министерство харчи доста повече от прокламираните около един милиард лева.
Другият вицепремиер и министър на вътрешните работи, Цветанов издаде заповед, с която забрани даренията за МВР. Под натиск, както винаги става у нас. Първо под натиска на медиите и второ, а всъщност първо, заради изказванията на високопоставени служители от ЕС, че „всякакви дарения за МВР са недопустими“.
Г-н Цветанов, обаче, е на друго мнение. В своята забранителна заповед той е допуснал „некои“ изключения:

„Тя /заповедта/ въвежда четири изключения, а именно:

- общини;
- държавна структура, която има функции във връзка с осъществяването на държавната власт;
- държавно предприятие или търговско дружество със 100% държавно участие в капитала;
- международни органи или организации, чуждестранни държавни органи, ЕС или институции, свързани с Европейския съюз.
Договорите за допустимите дарения ще се оповестяват публично, но само ако в тях няма класифицирана информация, става ясно още от заповедта.“ /NEWS.BG/

На пръв поглед заповедта на министър Цветанов е строга и справедлива. Тя иде да каже точно преди изборите: Никакви частници-тарикати няма да влияят на МВР при въвеждането на ред в държавата.

Но на общините е разрешено да даряват. Тъй като в обозримо бъдеще фондовете от ЕС ще се насочат директно към тях. Те ще даряват доброволно, разбира се, но и във връзка с това дали искат да се увеличи полицейския контингент на собствената им територия. Или циганите ще продължат да им крадат реколтата.

На „държавните структури, които имат функции във връзка с осъществяване на държавната власт“ също е дозволено да даряват. Демек – Министерски съвет може да дари, Министерството на отбраната – тоже. НАП – тоже. Дори съдебната система  може да намери форми за затопляне отношенията с МВР. Както и други структури, които осъществяват държавната власт, желаещи подкрепата на МВР в тази си дейност.

Погледната от другата страна, заповедта на министър Цветанов не е чак толкова забранителна. Тя всъщност е указание за тези които не само могат, но и би трябвало да дарят, ако още не са се сетили. Като „държавните предприятие или търговски дружества със 100% държавно участие в капитала“ – АЕЦ „Козлодуй“, Българския енергиен холдинг, или „Булгартабак“, докато още не сме го шитнали на руснаците.

Към това указание има и бонус, който гарантира, че „некои“ дарения могат да не бъдат оповестявани публично във връзка със Закона за класифицираната информация. На мен лично не ми е ясно как и защо едно свободно волеизявление да дариш би трябвало да се засекрети. И по какви причини филантропическия порив на отделен гражданин, организация, фирма биха могли да станат държавна тайна. Дали защото дарението ще подпомага секретна операция срещу друг гражданин, организация или фирма? Или защото аз съм изпаднал в конспиративно мислене?

Забраната за частниците да даряват МВР е прозрачен прах в очите на публиката. Тъй като на специална пресконференция от министерството показаха, че паричните дарения са някакви си 247 647 лева и още 3 милиона и половина в залежали хладилници, миялни машини, перални и ютии. Повечето от последните не са усвоени. Тъй като МВР все още не се е превърнало в ресторант, нито в химическо чистене.

Така или иначе, смея да прогнозирам, че вицепремиерът Цветанов ще има проблеми с тази палиативна заповед.

Не само защото от ЕС казват, че спонсорирането на МВР е недопустимо.

А и защото това министерство е силово.

Върху значките на нашите полицаи не пише „TO SERVE AND PROTECT“ – да служиш и защитаваш.

А и защото всички знаем, че няма пътен полицай, който да си е платил за свирка на околовръстното. Тъй че няма особен смисъл да разграничаваме тези дето чакат на околовръстното на общински, държавни и частни – те влизат в една общоизвестна категория.


Подобни публикации