24

дек

ribbon

Дядо Коледа тръгна от Лапландия, за да обиколи света

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

От приказната планина Корва тунтури в Лапландия потегли шейната със елените на Дядо Коледа. Според легендата само за едно денонощие той трябва да обиколи целия свят.
Американските военновъздушни сили и тази година ще проследят пътуването му. Военните твърдят, че имат специален радар, с който виждат придвижването на най-известния старец по земното кълбо.

Традицията да се следи пътуването на Дядо Коледа датира от 1955 година. Тогава в реклама за маршрута на легендарния старец погрешка се появява телефонният номер на централата на американската противовъздушна отбрана.

От миналата година, благодарение на интернет, всяко дете може да проверява до къде е стигнал добрия старец. Социалните мрежи “Туитър” и “Фейсбук”, както и програмите на “Гугъл” – “Мапс” и “Ърт” вече предлагат на всеки да проследи напредъка на дядо Коледа по дългия му път около земята в раздаването на подаръци.

Информацията постъпва в интернет благодарение на главното командване на северноамериканската въздушна отбрана, която следи пътя на шейната със сателити. Според данните Дядо Коледа е тръгнал на традиционната си обиколка точно в 13 часа българско време днес.

Военната организация, която проследява пътя на Дядо Коледа, по принцип се занимава с въздушната и морска отбрана на Съединените щати и Канада.

Обяснява, че следи шейната с подаръците, защото носът на елена Рудолф излъчва инфрачервени сигнали, които радарите засичат. В специално създадената интернет страница на командването има и отговори на често задаваните въпроси.

А най-често задаваният е – “кога Дядо Коледа ще стигне до моя дом?”
Отговорът звучи горе-долу така: Въпреки, че пътят на шейната може да се проследява, само Дядо Коледа знае точния си маршрут предварително. Дългогодишният опит показва, че най-често той идва в дома, когато децата вече са заспали.

В повечето страни Дядо Коледа пристига между 9 вечерта и полунощ, но ако децата в къщата са още будни той отива на друго място, където децата вече са заспали. Това не значи, че ще пропусне да остави подаръци и при вас.


Подобни публикации