27

дек

ribbon

В Европа глобяват нашенци с по 500 евро

140 000 заплашени от наказания за изтекли документи

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Около 140 хиляди души ще бъдат глобени, тъй като са с невалидни лични карти, съобщи БНТ. Над 2.9 млн. лични документи вече са подменени, но 140 хиляди българи още ползват личните си карти, чийто срок на валидност е изтекъл преди 1 юли тази година. Глобата, която ги грози е от 20 до 150 лева.

От МВР напомнят, че документите, които изтичат след 31-ви декември, нямат шестмесечен гратисен период за подмяна. Гратисният период от шест месеца беше въведен за изтичащите през тази година документи заради проблемите със системата за издаване на лични документи.
Хората могат да използват последните работни дни, за да подадат заявления за нови лични карти. За следващата година пък, когато гратисен срок няма да има, от МВР съветват заявления да се подават един-два месеца преди изтичането на срока на валидност на документите.
Един от проблемите, с които се сблъскват хората напоследък, е, че излизат от България с валидни документи, но срокът им изтича докато са в чужбина.Така в страни от ЕС те се оказват с невалидна лична карта.
Тогава те трябва да си извадят временен паспорт, с който да се завърнат в България. Ако се окаже, че и шофьорската книжка е с изтекъл срок, а човек застане зад волана, ще отнесе солена глоба. Българи, шофирали с невалидни книжки из страни от ЕС, вече са глобени с по 500 евро.


Подобни публикации