15

ное

ribbon

Джеймс Блънт отказал да стреля по руски войници

Певецът не искал Трета световна война

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

Известният британски певец Джеймс Блънт разказа в интервю за ВВС как през 1999 г., когато служел в армията, под заплаха от военен трибунал отказал да изпълни заповед да атакува и да унищожи руските войници, заели летището в столицата на Косово – Прищина.

„Наредиха ми да избия около 200 руснаци от летището. Тогава командвах отряд парашутисти, който трябваше да тръгне в настъпление. Учудиха ни думите на генерал Уесли Кларк по радиостанцията. Той заяви, че руснаците трябва да бъдат унищожени“, разказа музикантът.
По думите му британските десантчици практически достигнали руските позиции. Двете страни били готови да открият огън, когато дошла заповед да не се влиза в бой.
„За щастие командващият британските части генерал Майк Джексън заяви тогава, че няма да позволи на своите войници да носят отговорност за началото на Трета световна война“, каза Блант.
Музикантът заяви още, че е нямало да стреля срещу руските войници, дори и заповедта да не е била отменена.
„Има неща, които смятате за правилни, а има абсолютно неприемливи неща. Мисля, че е много важно да се противопоставяме на тези неща и ние като войници от британската армия притежаваме това чувство за морална отговорност“, каза Блънт.
Блънт се уволнява от армията през 2002 г., за да продължи кариерата си в музиката. Скоро след това завоюва света с хита си You’re Beautiful.
През юни 1999 г., след като НАТО обявява прекратяване на военната операция срещу Югославия, руските миротворчески сили първи влизат на територията на страната, изпреварвайки с няколко часа войските на НАТО. 200 руски десантчици заемат летището Слатина край Прищина, припомня NEWSru.
Руският миротворчески контингент беше изтеглен от Косово през 2003 г.


Подобни публикации