12

мар

ribbon

Два АЕЦ в Япония изпускат радиация

Чудовищното земетресение е изместило оста на Земята с 15 см.

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

Ден след мощния трус с магнитуд 8.9 и последвалото го цунами, които опустошиха североизточната част на Япония, докато броят на установените човешки жертви расте, като основна грижа на властите се очертава положението в претърпялите авария две атомни електроцентрали в префектура Фукушима на около 250 километра североизточно от Токио.

Проблемите са резултат от предизвиканите от земетресението повреди в охладителните системи на реактор във „Фукушима 1” и три реактора на АЕЦ “Фукушима 2″. Двете централи се намират на 11.5 километра една от друга.
На японската АЕЦ “Фокушима 1″ е станала експлозия, съобщиха Франс прес и ИТАР-ТАСС, като се позовават на местни медии. Над централата се появи бял дим. Няколко души са ранени. Радиацията е 20 пъти по-висока от нормалната, съобщи японска телевизия. Властите обясниха, че експлозията не е била в реактора на централата.

По-рано на пресконференция в Токио говорител на националната комисия по сигурността на атомната енергетика съобщи, че е успешно проведена операция за изпускане на радиоактивна пара от първи и втори реактор на японската АЕЦ “Фукушима 1″.

Целта била да се понижи високото налягане и да бъде предотвратено разрушаването на реакторните корпуси. В реактор номер едно явно бе започнала вече неконтролирана верижна ядрена реакция. Системата за охлаждане бе спряла да работи, което доведе до спичане на част от горивните пръчки, поясни в официално съобщение японското министерство на икономиката, търговията и промишлеността. Не се знае каква е температурата в централната част на реактора. Обвивката на частично спеклите се горивни елементи може да издържи нагряване до 1200 градуса, посочва агенцията.

В централата бе задействана система, която охлажда нагрелия се реактор с морска вода, информира комисията по сигурността на атомната енергетика. Пожарни помпи подават водата в специален резервоар, който поддържа необходимото налягане, обясни нейният говорител.
Промишленият министър  Банри Кайеда заяви днес пред журналисти в Токио, че при изпускане на парата в атмосферата ще бъде изхвърлено само “незначително количество” радиация. Евакуирано е вече населението в радиус от 3 километра около централата “Фукушима 1″. На живеещите в десеткилометровата зона е разпоредено да не напускат домовете си.
Радиацията пред портала на ядрената централа в момента надхвърля нормалното равнище над 70 пъти, а в диспечерската стая на първи реактор – над хиляда пъти, бе съобщено по-рано.

АЕЦ “Фукушима 1″ е разположена в град Окума от префектура Фукушима и включва шест реактора с обща мощност 4.7 гигавата, което я нарежда сред 25-те най-големи ядрени електроцентрали в света.
По-рано днес японската електрическа компания “Токио електрик пауър” съобщи, че е изпусната радиоактивна пара и от четири реактора на АЕЦ “Фукушима 2″. Радиоактивният елемент в парата няма да засегне човешкото здраве и околната среда, увериха властите. Населението в района беше евакуирано. Общо района на двете АЕЦ подлежат на евакуация близо 80 хиляди души.

Над две хиляди и 500 души са включени в списъка на загиналите и безследно изчезналите след серията разрушителни трусове и вълни цунами. Досега властите официално са потвърдили гибелта на 900 души.
Има жертви и сред участниците в спасителните операции. В префектурите Мияги, Ивате и Фукушима, които пострадаха най-тежко от стихията, са загинали двама полицаи. Изгубена е връзката с други 55 полицаи.
Няколко селища в североизточната част на страната бяха ударени от вълни цунами с височина до 10 метра и се превърнаха в руини. Активни спасителни работи там все още не се провеждат поради опасност от нови силни трусове и цунами.

Нов силен трус с магнитуд 6.8 беше регистриран в събота сутринта край източния бряг на Япония, който вчера бе опустошен от мощно земетресение и цунами, съобщи Американският институт по геофизика.
Най-малко 30 души бяха ранени в събота при серия земетресения в префектурите Нагано и Ниигата на крайбрежието на Японско море. Силата на най-мощния трус беше 6,7. Разположената в Ниигата АЕЦ не е пострадала. Двете префектури нямат отношение към североизточното крайбрежие на остров Хоншу, където вчера стана най-мощното в историята на страната земетресение. Експерти предполагат, че то вероятно е провокирало сеизмична активност и в други райони на страната.
Силното земетресение в Япония е довело до изместване на оста на Земята с 15 сантиметра и до съкращаване на деня с 1.6 микросекунди, според предварителни изчисления на геофизика от НАСА Ричард Грос, цитиран от ИТАР-ТАСС.
Това изменение е малко по-голямо от предизвиканото миналата година от земетресението в Чили с магнитуд 8.8. Тогава оста на Земята се измести с 8 сантиметра, а продължителността на деня се съкрати с 1.26 микросекунди.
“Ð’ глобален мащаб такива мощни земни трусове няма да нанесат катастрофални последствия на нашата планета”, заяви Грос. “Оста на земята се променя непрекъснато под въздействието на измененията в атмосферното налягане, преместването на водните маси на Световния океан и други явления”, добави той.


Подобни публикации