30

май

ribbon

Гърците теглят пари като луди

Слухове за напускане на еврозоната паникьосаха гражданите

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

“Само за един ден гърците са изтеглили 1,5 млрд. евро от банковите си сметки, след като в медиите плъзнаха слухове за излизане на страната от еврото”, пише в. “Адезмефтос типос”, цитиран от dir.bg.<

Миналата седмица еврокомисарят по морските въпроси и риболова Мария Даманаки, която бе номинирана от управляващата в Гърция социалистическа партия ПАСОК, предупреди, че членството на страната й в еврозоната е в риск, ако не бъдат направени саможертви.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу в статия във в. “Катимерини” обаче категорично опровергава слуховете за излизане на Гърция от еврозоната. Барозу обаче предупреждава, че “ситуацията за Гърция е много сериозна”.
Вестниците цитират еврокомисаря Оли Рен, който пред германското списание “Шпигел” казал, че “европейците поставят на Гърция същите условия, както и Международният валутен фонд”. Той уверява, че решението за следващия транш от 12 млрд. евро за Гърция ще бъде взето след доклад на така наречената надзорна тройка – ЕК, ЕЦБ, МВФ, изготвен на базата на проверки, извършени от тези три институции за състоянието на гръцката икономика.
Ð’. “Етнос” пише, че основното изискване на кредиторите от тройката към правителството в Атина било да пристъпи към незабавно затваряне на силно задлъжнелите и губещи държавни предприятия и фирми. Според изданието на “червено” били 1800 предприятия, а хиляди работещи в тях били застрашени от уволнения. Ð’. “Имерисия” отбелязва, че до седем дни всичко ще стане ясно и че кабинетът се надява, че ще получи петия транш от заемите в края на юни=


Подобни публикации