30

май

ribbon

Надежда за децата с церебрална пареза

В Бургас правят първия център за малчугани с ДЦП

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

В бургаския Дом за медико-социални грижи „Вяра, Надежда и Любов” ще бъде създаден първият в България Център за комплексни услуги за малчугани до 7 години с детска церебрална парализа (ДЦП). Той стартира едновременно със създаването на фонд „Нека повярваме” за подкрепа на деца с това разпространено заболяване, обявиха инициаторите – М-Тел и фондация “Помощ за благотворителността”.

Първата сума в новия фонд внася Мобилтел. С нея капацитетът на съществуващия в бургаския дом център за почасова, дневна и седмична грижа за деца с увреждания ще бъде разширен с още трима рехабилитатори и един психолог.

В центъра децата ще могат да получат комплексни здравни, социални и образователни грижи съобразно потребностите си. “На тези деца може да се помогне, ако се започне от най-ранна възраст. На тях трябва да се гледа не като на деца с увреждания, а като на деца с възможности.”, подчерта Елица Баракова, зипълнителен директор на фондацията “Помощ за благотворителността.

До момента в Бургас функционират три дневни центъра, които приемат децата с увреждания от града и района. Според директора на Регионалната дирекция за социално подпомагане Тони Костова, в региона над 900 деца са с различни увреждания.

На събитието присъстваха още зам.кметът на Бургас д-р Лорис Мануелян и председателят на Държавната агенция за закрила на детето Надя Шабани.

“Създаването на този център за комплексни услуги за деца с детска церебрална парализа е само първата стъпка, която правим. Нашето желание е в бъдеще примерът ни да бъде последван и от други компании, за да подкрепим и направим достоен живота на децата с увреждания.”, каза при представянето на центъра директор „Корпоративни комуникации” на Мобилтел – Нина Мирчева.


Подобни публикации