21

фев

ribbon

Гражданска война в Либия

Правителството контролирало само част от Триполи

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

Сградата на правителството в либийската столица гори. Според арабски медии всички големи градове на Либия са под контрола на бунтовниците срещу режима на Кадафи. През цялата нощ в Триполи е имало сблъсъци между демонстрантите и силите за сигурност, твърди MIGnews.

По информация на Reuters, завзети от бунтовниците са зданията на телевизионния канал “Ал Джамахирия” и на радио “Ал Шабабия”. През нощта е била запалена щаб-квартирата на “Народните комитети” – опора на режима на полковник Кадафи. France Press е разпространила информация, че и други учреждения в столицата са подпалени.

Според либийската опозиция снайперисти стрелят по тълпите.  В интервю за Sky News един от опозиционните лидери Халил Суелхи е заявил: “Сега Триполи е главното бойно поле. Всички други градове са на страната на въстаниците. Силите на реда също са преминали към опозицията.”

Режимът на Муамар Кадафи губи контрола над столицата Триполи. Полицията и силите за сигурност са изчезнали от улиците на града. „Те просто се изпариха”, съобщи кореспондент на Би Би Си. Не е известно каква е причината за това.

Според медията, на режима на Кадафи му остават броени дни. Що се отнася до местоположението на либийски лидер, по информация на медията, той се намира в страната, защото никоя държава в света не би рискувала да го приеме.


Подобни публикации