20

мар

ribbon

В ход е първият етап на «Зората на Одисей»

Кадафи въоръжава народа и се готви за дълга война

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

Сили на Съединените щати, Великобритания и Франция продължават атаките срещу основни цели на либийската противовъздушна отбрана с ракети “Томахоук” и удари от самолети. Ð’ операцията, която започна в събота вечерта под името “Зората на Одисей”, участват кораби и подводници. Ð’ отговор Муамар Кадафи обяви района на Средиземноморието за “бойно поле”.

Канадски, датски и испански самолети пристигат в бази в Средиземно море, за да участват в операцията. Френският самолетоносач “Шарл де Гол” вече е на път към бреговете на Либия. Междувременно френският външен министър Ален Жюпе заяви, че атаките ще продължат, докато полковник Кадафи не престане да напада цивилни граждани и не оттегли войските си от мирните зони.

Дания разполага с 4 изтребителя, които са готови да се присъединят към военните операции срещу Либия и очаква инструкции от Съединените щати, заяви министърът на отбраната Гите Лилиелунд Бек. Той посочи, че Кадафи “няма непременно” да остане на власт, ако спре да убива цивилни граждани. Според Бек, ООН ще реши дали либийският лидер спазва резолюциите на световната организация.

Военната операция на международните сили в Либия включва три етапа. Първият, който е в ход, е нанасяне на удари по 31 цели в Либия, главно обекти на противовъздушните сили. Втората фаза предвижда поразяването на две военновъздушни бази, както и резиденцията на Кадафи в Триполи, която засега не била атакувана. Заключителният етап включва удари и по либийските въоръжени сили.

Ð’ излъчено по телевизията аудиообръщение либийският лидер Муамар Кадафи заяви, че целият либийски народ е въоръжен и готов да победи западните сили, атакуващи страната му. Кадафи сравни въздушните удари срещу своите войски с терористични атаки и декларира: “Ние няма да напуснем държавата си и ще я освободим”. Според либийският лидер сраната му се подготвя за “дълга война”.


Подобни публикации