7

дек

ribbon

Арестуваха Асанадж, Уикилийкс работи

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

Във Великобритания полицията арестува основателят на скандалния сайт “Уикилийкс” Джулиан Асандж, съобщава Би Би Си като се позовава на съобщение на Скотланд Ярд. Арестът е станал в Лондон, в 9,30 часа, според Ройтерс.

Основание за ареста е станала заповед, издадена от шведската прокуратура. Асандж е заподозрян в извършване на престъпления от сексуален характер. Основателят на сайта „Уикилийкс” е обявен в Швеция за международно издирване по няколко обвинения, включително и за изнасилване.

Лондонският Скотланд ярд съобщи, че в понеделник следобед е получил от шведските власти искане за арест и екстрадация на Асандж, което има законна сила. След това на основателя на „Уикилийкс” не му остана друга възможност освен или да бъде арестуван, или доброволно да се предаде в ръцете на полицията.

Както съобщава изданието, очаква на съдебните изслушвания в Уестминстърския магистратски съд в Лондон Асандж да поиска освобождаването си под гаранция. Швейцарската банка PostFinance съобщи, че замразява сметките на Асандж. Както съобщава „Уикилийкс” в банката са били личните пари на Асандж и средствата за заплащане на услугите на адвокатите на обща стойност 31 хиляди евро.

Както даде да се разбере главният прокурор на САЩ Ерик Хордер, американските власти ще се постараят да намерят подходящ закон, чието нарушение може да злепостави 39-годишния австралиец.

След ареста на основателя си Джулиън Асандж, уебсайтът „Уикилийкс” ще продължи да работи, съобщи негов говорител, цитиран от „Ройтерс”.

„Уикилийкс е в дейстие. Продължаваме по същия път, който бе положен досега. Всякакво развитие по случая „Джулиън Асандж” няма да промени плановете, които имаме, що се отнася до публикациите днес и през следващите няколко дни”, казал Кристин Храфнсон, говорител на групата. Според него дейността ще бъде водена от хора от Лондон и други места.


Подобни публикации