18

фев

ribbon

“Подкрепа” привества парите за частните училища

Публикувано в: Образование;
От: pointburgas

Таксите в частните училища сега започват от 3000 лева и достигат до над 8000 лева, като за това не гарантират непременно по-добро обучение от общински и държавни училища, но възпитанието и обгрижването при паралелки от 16 ученика, задължително целодневна организация, столово хранене, транспорт и униформа е категорично по добро, декларира синдикат “Образование” към КТ “Подкрепа”.

Ние твърдо подкрепяме идеята и политическото решение да се предостави единен разходен стандарт от финансови средства за тези „забравени” досега български деца. Страхът от реална и пазарна образователна конкуренция досега пречеше на това решение и квалифицирането на видовете български училища в училища за „богати” и училища за „бедни” е демагогия с остарели и тоталитарни политически амбиции.
Няма модерно образование в Европа и света без водещата роля на частните учебни заведения и дано по-скоро в България се радваме повече на ново частно училище отколкото на нов МОЛ, заявяват от браншовия съюз.
От синдиката допълват, че са отправили апел към частните училища за спазване на социалния диалог и подобряване на условията при които работят учителите в частните училища, и ще инициират проверки както за разходването на държавният стандарт на ученик, така и за условията на труд. По проучване на синдиката нивото на колективното трудово договаряне в тези учебни заведения е твърде ниско.


Подобни публикации