27

мар

ribbon

“Еразъм” дава нови възможности на бургаски студенти

Публикувано в: Образование;
От: pointburgas

Информационна среща запозна студентите от бургаския университет ”Проф. д-Ñ€ Асен Златаров” с новите възможности, които им предлага европейската програма ”Еразъм”. Нейната цел е да насърчи и подкрепи академичната мобилност на студенти и преподаватели в рамките на Европейския съюз, на страните от Европейското икономическо пространство Исландия, Лихтенщайн и Норвегия, както и на страните кандидатки за ЕС като Турция. От тази година най-старото бургаско висше училище се присъедини към Еразъм Консорциумът, който организира и подготвя документално професионални стажове и практики на български студенти в други държави.

„Еразъм е възможност за реализация на всеки, които иска да се развие в професионалната си сфера. Чрез програмата се насърчават иновативните процеси, трансфера на знания и технологии във висшето образование. Има две възможности наши студенти да осъществят мобилност по програма „Еразъм“ : с цел обучение и с цел практика. Студентската мобилност с цел обучение обхваща изпращане на студенти и докторанти от университета за обучение в рамките на минимум 3 и максимум 12 календарни месеца за една академична година в европейски университети-партньори, при условията на пълно академично признаване на периода на обучение в приемащата европейска институция. Чрез участие в Еразъм мобилност с цел практика студентите повишават знанията си за икономическата и социалната култура на съответната страна в контекста на трудовия пазар” уточни доц. д-Ñ€ Магдалена Миткова, зам.-ректор по международно сътрудничество и СДК.
Програмата “Еразъм” предлага мобилност на преподаватели за обмяна на опит и повишаване на преподавателските умения, сравняване и разработване на учебни планове и помагала, както и участие в семинари. ”За тази година университет ”Проф. д-Ñ€ Асен Златаров” има над 25 сключени двустранни споразумения с възможност те да бъдат повече, в зависимост от специалностите на студентите и тяхните предпочитания” допълни доц. д-Ñ€ Магдалена Миткова.
Информационните дни, които организира центъра за международно сътрудничество популяризираха програма «Еразъм», разясниха кои студенти имат право да участват, какви документи трябва да се попълнят и добрите практики през годините. Университет ”Проф. д-Ñ€ Асен Златаров” работи по програмата от 4 години, а за 2012/2013 учебна година притежава и Разширена Еразъм харта.


Подобни публикации