17

окт

ribbon

Училище „П. Р. Славейков“ отваря врати за родителите

Бургаското школо навършва 100 години от създаването си

Публикувано в: Образование;
От: pointburgas

Ден на отворените врати под наслов „100 години ОУ”П.Р.Славейков”- традиции, качество, иновации в образованието“ ще проведе утре едно от най-авторитетните бургаски основни училища. Родители и гости ще могат лично да се запознаят с условията, при които малчуганите учат, да влязат в час, да общуват с педагозите и училищното ръководство.

„На практика за нас цялата учебна година минава под знака на юбилея. А първото мероприятие, посветено на стогодишнината, бе засаждането на т.нар. юбилейно дърво в рамките на световната инициатива ”Засади дърво за мир”.“, казва г-жа Живка Дойнова, директор на училището.
Сред множеството прояви, с които ще бъде почетена вековната годишнина, са още спортен празник „Мама,татко и аз”, фотоизложба „Училището през годините”-историческата памет в документи и снимки, експозиция „Горди сме,че сме възпитаници на ОУ”П.Р.Славейков”- награди, грамоти и други постижения на ученици от училището, среща на поколенията, конференция „Училището – желана територия”, откриване на музейна сбирка,
откриване на медиатека – информационен център, литературен конкурс и др.

История

Строежът на училище „П.Р.Славейков” започва през 1909 г. и завършва през 1911 г. Тогава сградата е била едноетажна. Училищното настоятелство взема решение училището да носи името на българския възрожденец и писател Петко Рачев Славейков. Учебната година е открита с шест паралелки, прехвърлени от Фотиновото училище.
През 1912/1913 г. се обявява Балканската война, училищните занятия са прекратени, в сградата са настанени войници.
От 1919 до 1924 г. училището е образцово.
През 1929 г. е построен втори етаж на училището и паралелките се увеличават на 16.
От 1936 г. до 1944 г. сградата е отстъпена за нуждите на Мъжката гимназия,
известен период е последователно казарма, Девическа гимназия и стопанско училище.
През 1957 г. училище „П.Р.Славейков” се завръща в старата си сграда. Формират се 20 паралелки до седми клас.
През 1961 г. започва надстрояването на третия етаж и е завършен след три месеца. Построена е и учебна работилница.
През 1967 г. са изградени физкултурен салон, парокотелна инсталация и са извършени редица основни ремонти, които подобряват условията за ползотворна учебно-възпитателна работа. Подготовката на учениците е добра, приемът им в по-горна степен на обучение е стопроцентов.
През 1986 г. е обновена фасадата, положена е мозайка на първия етаж, обновен е покривът и е изработен стенопис на втория етаж по произведения на Славейков.
Когато през 1987 година училището чества своя 75 юбилей, с Указ 1671 на Държавния съвет на Народна република България е удостоено с орден „Кирил и Методий” – І степен.
И днес възходът на ОУ”П.Р.Славейков” продължава – участва успешно в различни проекти по национални и международни програми. През учебната 2009/2010 се реализира проект по ОП „РЧР”. Внедрени са нови образователни технологии, два компютърни кабинета, основно е подменена дограмата и оградата, частично е асфалтиран училищният двор, а от дарение на родители е изградена площадка с уреди. Успешно се прилага електронно обучение на учениците, училището е в топ 10 от най-добрите училища в областта, на трето място по резултати от външно оценяване след 7-и клас, като учениците се реализират успешно и след това във всички профилирани гимназии.
Изтъкнати бивши възпитаници на училището са : световноизвестният диригент Емил Чакъров , Стефан Пачеджиев – кинорежисьор, д-р Борис Ковачев – БАН, Дарина Любенова – журналист, Димитър Вълчев – авиоинженер, спортистите Димитър и Иво Янакиеви, почетни граждани на Бургас, з.м.с. Атанас Киров, Петко Маринов, Бойчо Брънзов.
Университетът в Харвард са завършили: Вълчо Вълчев, съветник на Бил Гейтс в „Майкрософт”, и Иван Стоянов, работещ в американски инвестиционен фонд в Лондон.


Подобни публикации