3

дек

ribbon

Учени дискутираха ролята и бъдещето на Черно море и региона

Конкурсът “Моят Черноморски фар” от догодина може да е международен

Публикувано в: Образование;
От: Евгения Джамбазова, Дончо Златев

Със специална награда от конкурса “Моят Черноморски фар” бе отличена творбата “Фарът на Шабла” на четиринадесетгодишната Венета Шивачева от ОУ “Братя Миладинови”, възпитаничка на педагожката Алла Стоянова. Това стана на тазгодишното издание на форума “Морето – граница или врата”, организиран от Черноморски институт – Бургас.

Дискусията бе открита в Колежа по туризъм от зам.-ректора на университет “Проф. д-р Асен Златаров” доц. Богдан Богданов. Той приветства участниците, между които и учени от Украйна, и подчерта, че “край морето живеят интересни, умни и красиви хора”.

Проф. дин. Иван Маразов от Нов български университет изнесе първия пленарен доклад – “Митологичните морски завръщания през лабиринта”, а вторият – “Гражданите в политиките на сътрудничество в Черноморския регион” бе на доц. д-р Маруся Любчева, Черноморски институт – Бургас.
Кръглата маса протече в четири направления – Култура и социални аспекти в Черноморския регион, Древна и съвременна митология, свързана с водата, Черноморските страни – граници и съседства, туризъм, Икономика и околна среда.

Целта на форума е да покаже, че значимостта на Черноморието е много висока не само за страните в региона на Черно море, но и за Европейския съюз като цяло. България е една от страните, която има дълга черноморска граница, големи и важни интереси в черноморското развитие тя трябва да оползотвори част от геополитическото и геостратегическото си място.
Организаторите са убедени, че тя трябва да провежда такива форуми, които да определят нейното място в Черноморския регион.

В третото издание на съпътстващия конкурс за рисунка “Моят Черноморски фар” тази година се състезаваха общо 184 творби на разделени в две възрастови групи ученици.
Първо място в категорията 5 – 8 клас завоюва Мадлен Николова от ОУ “П.Р.Славейков”, а при големите бяха определени две първи награди поради силната конкуренция – за Силвия Иванова и за Даниела Караиванова.
Много е възможно конкурсът, организиран с помощта на Младежкия черноморски форум, от следващата година да се превърне в международен.


Подобни публикации