27

май

ribbon

Учебникът без Васил Петлешков бил одобрен от всички учители

Публикувано в: Образование;
От: pointburgas

Учители от Брацигово са участвали в одобряването на учебника, разбунил духовете в града, стана ясно от думите на просветния министър Сергей Игнатов по време на петъчния парламентарен контрол.
Ð’ изданието за четвърти клас по предмета “Човек и общество” Брацигово не е споменат сред градовете, които участват в Априлското въстание. Липсва и името на Васил Петлешков.

Червеният депутат Петър Курумбашев се поинтересува кои са авторите учебника и ще бъде ли изтеглено това издание. Ð’ отговора си Игнатов обясни, че учебникът на издателство „Просвета” е одобрен през 2005 г. Съдържанието му е оценявано от петчленна комисия от експерти.

Ð’ избора на учебника, който е довел до неговото класиране и одобряване от министъра през 2005 г., са участвали всички учители в страната, които преподават предмета „Човек и общество”, включително и тези от община Брацигово, изтъкна Игнатов. Единствено училището в село Козарско не е одобрило изданието.

2 488 е общият брой на учителите, участвали в избора на учебника, стана още ясно от думите на Игнатов. Той добави, че през 2009 г. изданието е бил преработено с цел използването му за повече от една година. Отговорът на просветния министър видимо не удовлетвори Курумбашев, който изрази съмнение, че преподаватели от Брацигово не биха искали имената и приноса на техните деди да бъдат споменати в учебниците.

Не можем да накажем 2 488 представители на учителската общност, които са одобрили този проект, поясни Игнатов.

Той допълни, че това, което се прави в момента е преглед на всички държавно-образователни изисквания и тяхната промяна. Ще има нови учебни програми и учебници, съобщи още просветният министър.

Въпреки че не отговори на въпроса дали учебникът ще бъде изтеглен, просветният министър се ангажира, че лично ще се заеме със случая, който определи като пропуск.


Подобни публикации