27

май

ribbon

ПРО прави България мишена

Русия иска гаранции от НАТО за сигурността си

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Руският посланик в НАТО Дмитрий Рогозин заяви, че всеки елемент от система за противоракетна отбрана /ПРО/ е потенциална мишена и ако България приеме такъв на своя територия, се превръща в част от евентуален терористичен план. Рогозин участва в петък в заседанието на Комитета НАТО-Русия преди началото на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на Алианса във Варна.

Той коментира, че България трябва да разбере цялата отговорност от приемането на елементи от американската система за противоракетна отбрана. Според него на практика договореността за ПРО е между Русия и САЩ, защото това е преди всичко американска система, тъй като европейските държави не разполагат с такива технологии.

“Ние искаме гаранции, че системата няма да е насочена към стратегическия потенциал на Русия. Считаме, че може да бъде създадена система, за която информационните средства да са общи, а огневите – отделни”, каза Рогозин.

София води неофициални разговори за приемане на елементи от ПРО на своя територия, но все още няма решение по въпроса.

Председателят на Парламентарната асамблея на НАТО Карл Ламерс заяви, че техническите параметри на бъдещия противоракетен щит все още са в процес на обсъждане и не посочи дали в България ще бъдат разположени някакви елементи.

Официалната позиция на София е, че иска да е защитена от противоракетния щит, без значение дали ще приеме елементи от него.

Очаква се въпросът да бъде обсъден и по време на посещението на генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен в България за сесията на Парламентарната асамблея на Алиаса. Той ще се срещне с президента Георги Първанов и с премиера Бойко Борисов.

В края на миналата седмица заместник-началникът на Генералния щаб на въоръжените сили на Русия генерал-полковник Валерий Герасимов заяви, че Москва е обезпокоена от перспективата за разполагане на елементи от американската система за противоракетна отбрана (ПРО) след Полша и Румъния и в България.


Подобни публикации