23

ное

ribbon

С европари плащат практиките на студенти и ученици

Публикувано в: Образование;
От: pointburgas

На 1,25 лв. на час за ученик при провеждане на ученическа производствена практика и 2 лв. на час за студент при продължителност на студентската му практика от 240 часа определи правителството с промяна в ПМС 90/2000 и ПМС 207/1994, които регламентират условията и реда за получаване на стипендии от студентите, докторантите и специализантите от държавните висши училища и научни организации и от учениците след завършване на основното образование.

Целта е да се регламентира заплащането на стипендии, финансирани от европейските структурни фондове, на студентите и учениците, които участват в практически обучения.

Евростипендиите могат да се получават едновременно със стипендии, осигурени със средства от държавния бюджет.

Приетото  постановление е свързано с предстоящото стартиране на операция „Ученически и студентски практики”, финансирана по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Така по-ефективно ще се предоставя качествена професионална подготовка в реални работни условия за ученици и студенти, ще се улесни преходът от училище към работното място, ще се допринесе за успешната реализация на трудовия пазар на младите хора. Ще се постигне и друга цел на програмата – изграждане на стабилни партньорства между образователните и обучителни институции и бизнеса.


Подобни публикации