23

ное

ribbon

Хотелиерите в Бургаско не внасяли осигуровки

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Собственици на хотели, частни квартири, семейни пансиони и средства за настаняване и подслон по Южното Черноморие не са внесли дължими осигуровки за стотици хиляди левове, съобщиха от териториалната дирекция на Националната агенция за приходите в Бургас.

От приходното ведомство са направили анализ на риска в сектора на извършващите патентни дейности. Установено е, че значителна част от лицата, които работят с патентни разрешителни не са подавали годишна данъчна декларация по Закона за облагане доходите на физическите лица, а също и не са се осигурявали за времето, през което са извършвали този вид дейност.

Пенсионерите, които извършват патентни дейности също трябва да подават годишна данъчна декларация, но задължението им е да внасят само здравни осигуровки, поясниха от ТД на НАП Бургас. Оттам допълниха, че когато се извършва патентна дейност е в сила и задължението да се подават декларации за начало и край на дейността като срокът и в двата случая е 7-дневен.

За всеки пропуск за изпълнение на задължение законът предвижда санкции, които достигат до 500 лева за всеки конкретен случай. От НАП Бургас са направили селекция на лицата подали патентни, но пропуснали да подадат годишна данъчна декларация. Най-голям е броят им по Черноморските общини. Само през последните 30 дни данъчните са изпратили 820 покани за доброволно подаване на годишна данъчна декларация. 270 лица от сферата на туризма за същия период са коригирали пропуските си. Съставени са над 180 акта за установени нарушения.


Подобни публикации