5

мар

ribbon

След скандала с лекарствата се задава скандал и с цените на учебниците

Публикувано в: Образование;
От: pointburgas

Цените на някои учебници на издателствата “Просвета” и “Анубис-Булвест”, които ще се печатат допълнително тази година, са увеличени с над 100%, – сигнализираха от столичното 125-то училище, съобщи БНТ1. Според учителите такова голямо увеличение на цените на учебниците досега не се е случвало. В резултат училището ще трябва да доплаща над 3 хиляди лева от делегирания си бюджет.

Според издателите обаче е нормално допечатките да са по-скъпи, тъй като при тях тиражите са много по-малки.
Всяка година училищата изготвят справки, учебници трябват, когато да речем идващия випуск е по-голям от предишния. Един учебник се ползва три години. Преди дни помощник-директорът на 125-то училище Венелина Николова започва да пише справката за допълнителните учебници за 3 -ти клас за следващата учебна година и остава много учудена, защото вижда много големи повишения при допечатките в сравенине с осовнота група учебници, отпечатани миналата година.
Учебникът по “Домашен бит и техника” за трети клас води класацията – този на “Просвета ” е повишил цената си със 155%, а на “Анубис-Булвест” със 137%. Общо увеличението на цените на допечатките за 3-ти клас варира от 50 до 155%.
Пред БНТ1 представители на издателствата заявиха, че при по-малки тиражи винаги цената е по-висока. Тогава учителите питат, а защо при 5 и 6 клас, където има допечатки, увелечнията са само 10 – 20%.
От Министерството на образованието, младежта и науката (МОМН) казаха, че ще има проверка на случая и ще говорят през седмицата.

снимка Радио Видин


Подобни публикации