5

мар

ribbon

ДСБ иска ДАНС да провери “ЛУКойл Нефтохим”

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Българският дизел е безспорен лидер в ЕС с индустриално оскъпяване от 0.242 евро. На второ и трето място са Гърция (0.239 евро) и Дания (0.238 евро). При бензина ситуацията е почти същата. Там България е на второ място с индустриално оскъпяване от 0.203 евро след Дания с 0.213 евро. Цените на бензина и дизела в България се формират с най-големите индустриални компоненти (индустриален маржин) в ЕС, стана ясно от данните, разпространени от ДСБ, позовавайки се на сайта energy.eu., съобщи Медиапул.

Този индекс показва какво остава за производителя на горивото и бензиностанциите, ако бъдат извадени всички останали фактори, които влияят на цените на горивата – ДДС, акциз и стойност на суровия петрол.
От ДСБ заявиха, че данните водят от сериозни съмнения за злоупотреби в “ЛУКойл Нефтохим”. Десните поискаха Министерството на икономиката, енергетиката и туризма заедно с транспортното министерство да извършат спешен анализ за дейността на рафинерията. Призив за назначаване на цялостна данъчна ревизия бе отправен към финансовото министерство, а ДАНС бе приканена да извърши проверка дали се перат пари през рафинерията.
“Вече четири години “ЛУКойл Нефтохим” отчита загуби, въпреки че работните заплати са пет пъти ниски от тези в ЕС и 8 пъти по-ниски от тези в Швеция, където местната рафинерия отчита печалба от 10 евро на всеки преработен тон суров петрол. Това води до сериозни съмнения за тежки данъчни злоупотреби, прехвърляне на печалби към дъщерни дружества или офшорни фирми, както и за пране на пари. Когато фактите говорят, нека спекулантите замълчат”, заяви членът на Националното ръководство на ДСБ Димитър Бъчваров.
“С това приключва дебатът дали българските горива са най-евтини в целия ЕС. Дизелът в България е по-скъп дори и от този в Люксембург, а Люксембург и Катар са страните с най-висок жизнен стандарт в света. Не може да няма отговор на българската държава. “ЛУКойл Нефтохим” е една от компаниите с най-голямо директно влияние върху данъкоплатците”, добави евродепутатът от ДСБ Светослав Малинов.


Подобни публикации