13

авг

ribbon

Синдикат поиска “размразяване” на учителските заплати

Публикувано в: Образование;
От: pointburgas

Синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа” предлага увеличаване на средствата за образование в Бюджет 2013. От там настояват за ръст от поне 4% от брутния вътрешен продукт. “Приоритет „Образование” ще остане само в мечтите на българите, ако няма дългосрочна финансова стратегия за достигане на тези жизнено важни за образованието на народа ни средства в размер на поне 6% през следващите пет години. И всички други обещания за равен шанс на нашите ученици в Европа и света ще останат в сферата на предизборните обещания през следващата изборна година.”, категорични са от КТ „Подкрепа”.

Работещите в образованието знаят, че заделените от държавата тази година средства за образование си остават минимални в сравнение с последните 20 години, допълват от там За доказателство синдикатът дава за пример, че през 1992 година отделените от БВП средства за образование са били 6,1%, 1998 – 3,2%, 2004 г. – 4,2%, а през 2012 – 3,19%.
Синдикат „Образование” приветства увеличението на заплатите на работещите в регионалните инспекторати по образование и министерство на образованието с до 30%, като навременна мярка на Министерство на финансите. Напомня обаче, че образователната система работят около 120 хиляди педагогически специалисти и персонал, чиито заплати са вече под социалния минимум на физическо оцеляване.
Синдикатът предлага увеличение на заплатите с не по малко от 15%, като това да се случи до края на тази финансова година. Синдикат „Образование” настоява и за увеличение на единният разходен стандарт за ученик с 10 % през финансовата 2013г., гарантиращо финансиране не само на заложените в проектозакона за училищното образование нови практики, но и достойно заплащане на работещите в системата, което кореспондира само с увеличение на работни заплати.
България е на първо място в Европа по средна възраст на работещите педагогически специалисти (52 години за работещите в училищата учители) и задържане и привличане на млади специалисти не би било възможно с 220 евро начална работна заплата, категорични са от там.
Ð’ заключение от синдиката призовават за решение на министъра на финансите относно увеличението на учителските заплати на базата на около 20% инфлация за периода на „замразяването им” от 2009 г.


Подобни публикации