14

юли

ribbon

Силен отпор срещу финансовия надзорник в университетите

Публикувано в: Образование;
От: pointburgas

Пряко посегателство върху академичната автономия е екзотичната идея на министър Сергей Игнатов – да се назначават изпълнителни директори на университетите, които да са служители на образователното министерство. Това заяви пред журналисти в парламента депутатът от ПГ на Синята коалиция д-Ñ€ Ваньо Шарков, предаде агенция „Фокус”.

Според д-р Шарков, идеята на образователния министър представлява инициатива за отнемане на правомощия на ректорите на висшите училища. „Това е класически пример за административно създаване на втори център на властта в университетите, извън академичната общност”, смята депутатът. Това е и опит за посегателство и срещу собствените приходи на университетите, при наложените вече бюджетни ограничения. „Очакваме идеята да бъде въплътена и в Закона за висшето образование през септември. Призоваваме Сергей Игнатов да се откаже публично от опита си за партийна приватизация на държавните университети”, заяви съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров. По думите му, този акт е недопустим и всеки месец министърът на образованието изменя становището си по този въпрос.

„Симеон Дянков, Бойко Борисов или ГЕРБ да сложат хора, които да управляват финансите на университетите, означава да отнемат автономията им. Би било същото, ако Дянков постави свои хора в общините”, смята Мартин Димитров.


Подобни публикации