22

ное

ribbon

Родители на нож срещу задължително обучение на 4-годишни

Публикувано в: Образование;
От: pointburgas

Родители от 21 неформални организации се обединиха срещу приемането на новия Проект за Закон за предучилищно и училищно образование, който предстои да бъде приет на второ четене от Народното събрание. Според тях държавата си придава абсолютен авторитет с опита си да наложи институционалното обучение на деца от 4-годишна възраст.

Възпитаниците на системата са далеч от стандарта за образованост, който множество родители и граждани са възприели, изказа критика председателят на Асоциация за домашно образование Петър Пеев. Той допълни, че според него Законът има антисемеен заряд и е крайно време плурализмът в областта на образованието да стане факт.
Във века на информацията образователната администрация продължава да слага знак за равенство между знания и присъствия в час, възмути се Николай Денчев от Национална мрежа на родителите. Той припомни, че според Конституцията отглеждането и възпитанието на децата е право на родителите и образованието в страната не може да бъде обект на държавен монопол.
Недоволните родители се обединиха около желанието на се отмени чл. 347, ал. 1 в новия закон, според който се предвижда санкция от 5 до 10 хиляди лева за семейства, които не пращат децата си на детска градина.
Те обявиха, че са изпратили становището си до всички институции, ангажирани с темата и са изготвили отворено писмо до всички висшестоящи държавни фигури, отговарящи за приемането на Закона.
Ние сме категорични, че посоката, която се поема с подобен закон, е едно своеобразно завръщане към тоталитарното минало, тъй като правата на родителите, посочени в редица международни документи, са жестоко потъпкани и пренебрегнати, заявиха председателите на родителските организации.
Те призоваха управляващите да отхвърлят закона, защото той създава опасности за емоционалното, психическото и здравословно състояние на децата поради насилственото откъсване от семейната им среда в изключително крехка възраст.

 

Снимка БТВ


Подобни публикации