7

юни

ribbon

Развързват ръцете на ВУЗ за платени магистратури

Университетите сами ще признават предходните дипломи на чуждестранните студенти

Публикувано в: Образование;
От: pointburgas

Три са основните изменения и допълнения в Закона за висшето образование. Това посочи министърът на образованието Сергей Игнатов по време на представяне на проекта, на което присъства и премиерът Бойко Борисов, предаде информационна агенция КРОСС. На първо място се предвижда даването на право на висшите училища при прием на студенти сами да признават документите за предходното образование, като това важи не само за българските и чуждестранните граждани.

По този начин ще се създадат по-добри условия за обучение на чуждестранни студенти, уточни Сергей Игнатов след като изрази притеснението си, че се очаква 2015 г. – 2020 г. да са най-тежките години за българското висше образование, заради ниското ниво на раждаемост.

Второто изменение в проекта на закона е свързано с даването на право на университетите да се сдружават както на територията на страната, така и с образователни институции. На трето място се предвижда премахването на ограниченията в платеното обучение при магистърската степен.

Привличането на инвеститорите включва не само ниски данъци и фискална политика, но и доброто образование и квалифицираната работна ръка, подчерта предимствата на новия законопроект финансовият министър Симеон Дянков.

По време на обсъжданията ректори на държавни и на частни висши училища изразиха одобрението си за направените предложения, а някои от тях призоваха да се включат и за увеличаване на правомощията на ректорския съвет, както и разглеждането на схемата – трима бакалаври – двама магистрати – трима докторанти.

Очаква се при одобрение законопроектът да се внесе за гласуване в най-скоро време, за да бъде факт преди тазгодишната студентска кампания.


Подобни публикации