7

юни

ribbon

МБАЛ – Бургас губи 30 000 лв месечно

Всеки пети спешен пациент на бургаската болница е неосигурен

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

По около 30 000 лева средно на месец губи бургаската болница от неосигурени пациенти, които приема за лечение. Случва се някои от тях да останат в отделенията и с месеци, защото няма къде да отидат или близките им не ги искат, съобщиха от здравното заведение.

Само през април т.г. през Спешното отделение на болницата са преминали 3 500 пациенти. От тях 2 200 са приети за лечение в различните отделения. 89 от приетите пациенти се оказали неосигурени и са се лекували за сметка на болницата.

“Тъй като неосигурените пациенти са приемани по различни клинични пътеки, сумата, която остава за сметка на болницата е различна всеки месец. Например ако един пациент е приет с инсулт и не е осигурен, загубата за болницата е 613 лв. (колкото е цената на пътеката). Ако пациентът е с менингит, стойността на пътеката е 1755 лв.”, обясняват от ръководството на болницата. Така в различните месеци загубата за болницата е различна, тъй като това зависи от тежестта на заболяването на неосигурения пациент и стойността на клиничната пътека, която касата отказва да заплати.

В случаите, когато пациентите не се приемат, а се налага спешна намеса – например шиене на рана, вадене на кърлеж, снимки, изследвания, това пак е за сметка на болницата.

На денонощие през Спешното отделение на бургаската болница преминават около 110 души, от които средно 20 неосигурени, са изчислили още медиците.

Сред тях има бездомници, клошари, особено през зимните месеци. Те няма как да бъдат изписани, защото няма къде да отидат и остават да живеят в болницата за нейна сметка – най-често в Неврологично отделение и в Отделението по рехабилитация и физиотерапия. “Имахме мъж на име Андон, който живя няколко месеца при нас. Близките му не го искаха, после го настаниха в социален дом, но наскоро ми казаха, че отново са го видели на улицата. Клошар с неизяснена самоличност също живя с месеци при нас, той беше с много заболявания и впоследствие почина”, разказа началникът на Отделението по рехабилитация и физиотерапия д-р Диана Маринова.


Подобни публикации