9

юли

ribbon

Президентът на Станфорд прие учени от бургаския университет “Проф. Златаров”

Златният медалист от Ханой 2007 Деян Симеонов се дипломира в престижния американски университет

Публикувано в: Образование;
От: pointburgas

Доц. д-р Станислав Симеонов и д-р Нели Симеонова – преподаватели в бургаския университет “Проф. д-р Ас. Златаров” станаха първите учени от България, с които лично се запознава президентът на Станфордския университет Джон Л. Хенеси – безспорен световен компютърен авторитет, член на директорските съвети на CISCO Systems и Google.
Това стана по време на работно посещение на учените от Бургас в Станфорд, съвпаднало с дипломирането на сина им Деян Симеонов – възпитаник на Природоматематическата гимназия “Акад. Н. Обрешков” и златен медалист от Международната олимпиада по математика в Ханой през 2007 г., който завърши в Станфорд специалностите “Компютърни системи” и “Математика”.

Не всеки ден човек има възможност да се срещне с такъв колос на компютърните науки, категоричен е доц. Симеонов. Джон Лерой Хенеси (англ. John LeRoy Hennessy; р. 1953) работи в областта на информатиката и микропроцесорите. Основател е на MIPS Computer Systems Inc. Бакалавър по електротехника е от Университета Виланова, завършва магистратура и защитава докторска степен /PhD/ в областта на компютърните науки в Университета Стоуни-Брук (Нью-Йорк). През 1977 г. започва работа в Станфорд. През 2000 г. получава медал на името на фон Неймана /IEEE/, заедно Дейвид Патърсън. През 2002г. е избран за член на Съвета на директорите на CISCO Systems, а две години по-късно заема същата позиция и в Google. През тази година отново е отличен с почетния медал IEEE за «pioneering the RISC processor architecture and for leadership in computer engineering and higher education.»

На снимката /отляво надясно/: Доц. д-р Станислав Симеонов, д-р Нели Симеонова, Деян Симеонов, Джон Л. Хенеси, президент на Станфордския университет, неговата съпруга

“На практика не е нещо невъзможно да се срещнеш с Джон Хенеси. По принцип семействата на всички абсолвенти получават покани да присъстват на церемонията по връчването на дипломите. И всеки може да се запише за среща с президента.
За нас неочакваното беше, че Хенеси прояви жив интерес, като разбра, че сме от България. Впрочем, той се сети и за Деян, защото му е подписвал една награда, която са я получили само шест човека от целия университет, става дума за решаването на някакъв математически проблем – Problem solving.
Той лично подчерта, че досега не е приемал български делегации. Иначе в Станфорд много отдавна са ходили от БАН, но не са се срещали с Хенеси. Е, сега вече знае и за Бургас, и за университет “Проф. д-р Асен Златаров”., разказва доц. Симеонов.

Според него съществен резултат от срещата с президента на Станфорд е, че Джон Хенеси – най-големият авторитет в света по компютърни архитектури – с удоволствие е предложил класическият му труд по темата, написан в съавторство с Дейвид Патърсън, да бъде използвана в обучението на бургаските студенти.

“Книгата му е основата, по която се учи в целия свят, май само без България. Но аз преподавам по нея. Чел съм я над 30 пъти и му го казах. Тогава той ми каза: “Че тогава вие можете да я пренапишете в България!”. Тя се преиздава регулярно, но официален превод у нас няма. Но най-вероятно ще му ползвам книгата. но донякъде, защото у нас компютърни архитектури не се изучава в толкова голям обем, както в чужбина.”

Възпитаникът на ПМГ-Бургас, златен медалист от Международната олимпиада по матемитака в Ханой 2007 г. Деян Симеонов вече като дипломиран  бакалавър по специалностите “Компютърни системи” и “Математика” в Станфорд

Бургаските преподаватели са изключително силно впечатлени от самия университет.
“Университетът е с 40 квадратни километра кампус, има десет автобусни линии. Много студенти има вътре и всичките учат! Аз толкова много студенти да учат не съм виждал дори в Германия. Един си потопил краката във фонтана и чете, друг легнал на пейката и чете, групичка седнала на тревата и учат… Имат едни такива малки залички за по четирима човека – с един огромен плазмен монитор, за да не си мориш очите в лаптопа, бяла дъска да си обясняват нещата, и там учат – такива поне пет залички видяхме. Просто навсякъде има студенти и те учат!!! Не съм виждал такова нещо!
Питах го Деян тук така ли се учи – ами да! Ð’ кафето също учат, навсякъде има интернет, библиотеката също е пълна с хора…”, споделя доц. Симеонов.

Според него много силни са компютърните системи в университета. “Сред възпитаниците на Станфорд са шефът на Yahoo, шефът на NVIDIA е завършил там,, Уилям Хюлет и Дейвид Пакърд също са завършили там – и двамата имат по една сграда, която са направили с лаборатории и пр., те носят техните имена, Бил Гейтс не е учил в Станфорд, но също е построил учебна сграда.
Имат и много сериозно материалознание. В Станфорд е най-големият линеен ускорител в света /SLAC/ – нещо като ЦЕРН, но не в окръжност, а прав – дължината му е около 5 километра. Само в този център работят шестима носители на Нобелова награда.”

Преподавателят от университет “Проф. д-Ñ€ Ас. Златаров” е впечатлен и от финансовите възможности на американското висше училище. “Самият университет е с бюджет от 4.5 милиарда долара, като повече от една трета, Ñ‚.е. около 1.5 милиарда, каза Джон Хенеси, е фондът им за научни изследвания. Това позволява осъществяването на големи проекти, като – например – проектът на робота Stanly на Майк Монтемерло и Себастиан Тръмп, който е на стойност 60 милиона долара. За сравнение, фонд “Научни изследвания” на българското министерство на образованието е 25 милиона лева за всички университети у нас. ..
Отделно е финансирането на този SLAC център, който се спонсорира от държавата, тъй като той прави изследвания и за NASA, военните, и за други държавни институции. Изобщо там се работи по заявка и има наплив от кандидати дотолкова, че в момента могат да обработят само 10 процента от заявките!”

Любопитен е и фактът, че 221 медала от олимпийски игри имат спортисти от университета. Висшето училище има шест стадиона. Официалният стадион, където се провеждат церемониите по връчване на дипломите на завършващите, е за 50 000 зрители. Към всеки един такъв стадион има оздравителен център, като всичко това се ползва от студентите безплатно.
По принцип годишната такса в Станфорд е около 67 000 долара, казва доц. Симеонов. Но това не означава, че семействата на студентите се бъркат и ги вадят моментално от джоба си. Университетът привлича пари от спонсори и създава критерии, по които да се отпускат парите.
“Например, говорихме със спонсора на Деян. Човекът също е завършил Станфорд и иска да спонсорира десет – дванадесет човека, които да бъдат от еди какво си ниво нагоре, дават му списък и той определя кого ще подпомогне. При това стипендиантите му нямат никакви задължения към спонсора си.”, казва доц. Симеонов. Той добавя, че работното посещение в Станфорд, осъществено с пълното съдействие на академичното ръководство на университет “Проф. д-р Ас. Златаров”, без съмнение ще бъде от голяма полза.

Възпитаници и преподаватели на Станфорд

Леонард Босак – основател на «CISCO Systems», съвместно със Санди Лернер, негова съпруга.

Сергей Брин – основател на Google, съвместно с Лари Пейдж.

Тайгър Уудс – известен американски голфър.

Хърбърт Хувър – 31-и президент на САЩ от 1929 до 1933.

Александър Керенски – руски политически деец, председател на Временното правителство в Русия през 1917 г.

Доналд Ървин Кнут – американски учен в областта на информатиката, систематизирал един от най-важните раздели в разработването на програмни системи — алгоритми и структури на данни, почетен професор.

Робърт Лъфлин – американски физик, професор, Нобелов лауреат по физика.

Джон Маккарти – американски учен в областта на информатиката, лауреат на Наградата Тюринг за принос в областта на изкуствения интелект, изобретил програмния език LISP.

Лари Пейдж – основател на Google.

Кондолиза Райс – Държавен секретар /външен министър/ на САЩ (2005—2009), професор по политология и в момента ректор на университета.

Джон Стайнбек – американски писател, Нобелов лауреат.

Сигърни Уивър – американска актриса, носител на наградата Оскар.

Дейвид Фило – основател на Yahoo!, съвместно с Джери Янг.

Стив Фосет – американски бизнесмен, въздухоплавател, яхтсмен, притежател на 116 рекорда във въздухоплавателния и парашутния спорт.

Трип Хокинс – основател на Electronic Arts, маркетолог на Apple.

Уилям Брадфорд Шокли – американски физик от английски произход, един от изобретателите на транзистора, лауреат на Нобелова награда.

Джери Янг,— основател на Yahoo!, съвместно с Дейвид Фило.


Подобни публикации