9

юли

ribbon

ВАС: Строежът в Иракли е незаконен

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Върховният административен съд (ВАС) определи за незаконно строителството на ваканционен комплекс “Ривърсайд вилидж” в Иракли. С решение от 6 юли ВАС потвърждава акт на Бургаския административен съд от септември миналата година, с което издаденото на “Суис пропърти” разрешение за строеж в защитената местност е обявено за незаконно.

Решението на ВАС не подлежи на обжалване, което означава, че строежът трябва да бъде премахнат, а районът – рекултивиран. В мотивите на ВАС се посочва, че Бургаският административен съд “е дал обоснован и задълбочен отговор на спорните въпроси”, а именно, че не е отчетен кумулативният ефект върху природата от реализацията на целия проект, раздробен от инвеститора на няколко по-малки проекта.
Обичайна практика, както и в случая със строежа на Иракли, е да се издават екологични оценки не за целия проект – ваканционно селище, ами за всяка сграда по отделно. Така излиза, че постройката няма негативен ефект върху околната среда, но в комбинация с всички сгради в един комплекс влиянието може да е пагубно.


Подобни публикации