11

май

ribbon

Няма да има нов закон за висшето образование

Публикувано в: Образование;
От: pointburgas

Новият закон за висше образование няма да бъде готов до края на мандата. Това заяви депутатът от Комисията по образование Лютви Местан на дискусия за висшето образование и науката в България. Според Местан, ако не може да се приеме новия закон, обещан от просветния министър Сергей Игнатов то поне трябва да има промени, които да “революционизират” университетския мениджмънт.

Депутатът определи като излишен лукс бакалавърското обучение по някои специалности като медицинска сестра. “Над 80 % от бакалавърските програми могат да се поместят в три години”, съобщи Местан.

По думите му, целта на България, на българския университет и на българската наука не може да бъде оцеляването, защото целта на България е догонващото развитие. “Очакването, че понеже сме в ЕС така или иначе ще бъде осигурено развитието, макар и като последен вагон в общия коловоз, ще се окаже горчива илюзия, защото Европа има да решава друга догонваща стратегия. Европа като цяло участва в глобалната конкуренция – да догони САЩ и Изтока и няма да търпи онези вътрешни елементи, които спъват или дори забавят развитието си”, обясни депутатът.


Подобни публикации