6

апр

ribbon

НСА си брани базата в Несебър

Публикувано в: Образование;
От: pointburgas

Протест за спасяването на базата по водни спортове в Несебър организират от Националната спортна академия. В протеста ще участват още Националното представителство на студентските съвети в България и инициативният комитет на подписката за запазване на държавната собственост върху базата.

Причина за протестното шествие са скандалните разкрития около ареста на председателя на Административния съд в Бургас Атанас Вълков, който е използвал служебното си положение и чрез фалшиви документи майка си – Руска Вълкова, придобива 12 декара имот в района на базата на Националната спортна академия. Ако това не беше се случило от висшето училище нямаше да разберат, че въпросните 12 декара вече не са тяхна собственост. Това потвърди Албена Мичева от отдел “Връзки с обществеността” в учебното заведение.
Базата е с площ от 135,30 дка в затворен комплекс. Притежава жилищна сграда с 450 лег-ла, хранителен блок, бунгала, хангари за лодки, помощни сгради, работилници, складове и др. В комплекса има и 14 спортни площадки, самостоятелен плаж и повече от 80 морски съда за всички видове класове – ветроходни, моторни и гребни лодки. Ежегодно около 1500 студенти от НСА „Васил Левски” преминават 14-дневен курс в базата, изучавайки плуване, гребане, кану-каяк, водни ски, ветроходство, подготовка на водни спасители и спортни аниматори.
“Учебната база на Националната спортна академия не е ваканционен комплекс. Тук се провеждат задължителните 12 дневни курсове на студентите. На този терен са разположени и хангари за лодки.”, добави още Мичева.

Пред “Хоризонт” доц. Христо Константинов – ръководител на базата, заяви, че председателят на Бургаския административен съд Атанас Вълков е бил в съдебните състави на делата, по които академията е била страна. Майка му пък е спечелила дело във Върховен административен съд срещу решение на Министерския съвет.

Според Константинов, със случая трябва да се заеме новият специализиран съд, тъй като досегашните структури на съдебната система трудно биха се справили с него.


Подобни публикации