6

апр

ribbon

“Национални дни на кариерата” за трети път в БСУ

Петнадесет фирми и организация участват във форума

Публикувано в: Образование;
От: pointburgas

За трета поредна година Бургаският свободен унивеситет стана домакин на “Националните дни на кариерата”. Проявата в Бургас е организирана от “ДжобТайгър” ООД, “Нестле България” АД и Студентския център за кариера и развитие към БСУ. Целта на форума, протичащ под наслов “Добра кариера, добър живот”, е да се обединят усилията в откриване на нови възможности за професионална реализация на студенти и дипломирали се млади специалисти, както и да се подпомогнат работодателите в набирането на стажанти и персонал.


“Бъдете убедени, че наистина добрата кариера е фактор за добрия живот. Затова отново ви даваме този шанс да се срещнете с фирми и организации, от които ще научите какви възможности за практики, за стажове, а дори и за работа предлагат те. Подобни срещи ще ви мотивират още повече да се учите упорито. Най-голямата наша награда е вашата успешна бъдеща реализация. Затова се и гордеем, че над 80 процента от десетките вече възпитаници на БСУ успешно са намерили своя път в живота.”, обърна се към възпитаниците на висшето училище зам.-ректорът проф. дпн Галя Христозова при откриването на форума.

Ð’ него взимат участие “ДжобТайгър” ООД, “Нестле България” АД, ПроКредит Банк (България) АД, Empower United, Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт АД – Концесионер на летища Бургас и Варна, UniCredit Bulbank, “Победа” АД, “Неохим” АД, Adecco, Национална мрежа информационни бюра “Достоен труд” към КТ “Подкрепа”, Агенция по заетостта – EURES, ЕКОФРУТ-1 ООД, Кариерният център на БСУ.

Приоритет на “Национални дни на кариерата” е и популяризирането на летните стажове за студенти, като форма на обучение и подготовка за бъдещите им професионални задължения, прилагайки придобитите знания в реална бизнес среда. Същевременно фирмите, наели стажанти, са улеснени в подбора на персонал, тъй като имат възможност да обучат и подготвят част от бъдещите си служители още от студентската скамейка.

По традиция вчера се проведе предварителна среща със студенти от БСУ, която да ги подготви за участие във форума – как точно да си напишат автобиография и мотивационно писмо, какво да е поведението им по време на интервю и т.н.

За първи път на подобна проява в Бургас присъстваха синдикални експерти. Специалистите от Националната мрежа информационни бюра “Достоен труд” към КТ “Подкрепа” консултираха студентите за възможностите за стаж по схема “Ново начало”, както и другите схеми по ОП РЧР, в които може да се включат, как да търсят и намират работа, как да подготвят необходими документи за кандидатстване, какви възможности за професионално развитие имат и пр.

“Форумът е много актуален предвид на това, че младежката безработица в днешни дни е все по-устойчиво явление на пазара на труда и изисква спешни мерки. В същото време се очертават тенденции за намаляване обема на работната сила, както и нейното застаряване, увеличаване чувството на обезкураженост сред младите генерации, тласкаща ги към сивия сектор или към емиграция, което води до загуба на човешки ресурси – нещо, което страната ни не би  могла да си позволи. Една от причините за младежката безработица е и несъответствието между броя и професионалната подготовка на младежите и реалното търсене от работодателите и липсата на практически опит и възможности за реално стажуване на реално работно място, отговарящо на придобитата квалификация.”, заяви Иван Костадинов, председател на Регионалния съюз на КТ “Подкрепа” – Бургас.


Подобни публикации