21

май

ribbon

Наш електромобил завоюва второ място в Европа

Публикувано в: Образование;
От: pointburgas

Отбор от България се нареди на второ място в Европа по енергийна ефективност в тазгодишното издание на инициативата за икономия на гориво Shell Eco-marathon 2012 в Ротердам. Студентите от Технически университет – София спечелиха престижното класиране в състезанието за първи път, изминавайки 188,5 км с 1 кВтч енергия. С този резултат те подобриха миналогодишния си рекорд и се изкачиха от четвърто до второ място в крайното класиране.

Отборите на ТУ-София и ТУ-Варна бяха сред 119-те отбора, преминали успешно техническия преглед и допуснати да участват в състезанието. Общо 162 екипа се пробваха да участват във финалите, които се проведоха в Ротердам (Хол).
Автомобилът на ТУ-София “Еко 1″ беше изпреварен само от отбора на Electricar Solution (Франция) в категорията на електромобилите от “Градски тип” със зареждаща се от електрическата мрежа батерия (plug-in). Френският екип от студенти успя да измине 262,6 км с 1 кВтч енергия и регистрира нов рекорд в състезанието.
След ТУ-София в класирането останаха 13 тимове от Австрия, Белгия, Германия, Италия, Норвегия, Полша, Турция и Франция.
Екипът на Технически университет – Варна се нареди на 41 място по енергийна ефективност с автомобила “Орел” сред “Прототипите”, задвижвани от бензин. Студентите успяха да изминат 96 км с 1 литър гориво. “Орел” е усъвършенстван “прототип”, с който отборът се състезава в Shell Eco-marathon 2009 на пропан-бутан и спечели 89 място в крайното класиране през същата година.

Снимка Automedia.bg


Подобни публикации