28

юли

ribbon

Наши ВУЗ ще могат да откриват филиали в чужбина

Университетите сами ще определят таксите за магистри

Публикувано в: Образование;
От: pointburgas

Българските университети имат право да признават дипломите, издадени от чуждите ВУЗ-ове, след като депутатите приеха окончателните промени в Закона за висшето образование.
Приетото решение ще спестява процедури, според министъра на образованието Сергей Игнатов.
„Сега няма да се губи време за преводи, за легализации особено, когато е на езиците на ЕС. Ще става много по-бързо, така както е по цял свят”, каза Игнатов, цитиран от БНР.

Решено е висшите училища сами да определят таксите за платено обучениев магистърските програми, след придобити степени “бакалавър” и “магистър”. Но не всички университети ще могат да обучават магистри и докторанти.
Бакалаври ще обучават онези ВУЗ-ове, които оценка от програмната акредитация от 4,00 до 4,99. Обучение в степен магистър ще могат да предоставят университети, които са получили оценка между 6,00 и 10.00, а докторска степен ще дават тези с акредитация от 8,00 до 10,00. Акредитацията ще важи от три до 6 години.
Висшите училища ще имат възможност да се сдружават и да обучават заедно бакалаври и магистри и докторанти. По този начин се предотвратява “изтичането” на българските млади хора към чуждестранни висши училища.
Университетите ще могат да разкриват и свои звена в чужбина. Предвижда се и хабилитирано лице да бъде акредитирано само в едно висше училище, както и участие на бизнеса в експертни съвети на ВУЗ-вете.


Подобни публикации