28

юли

ribbon

Баба осъди министерство заради държавна мечка

Ведомството на Нона Караджова дължи 50 000 на жената

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Смолянският окръжен съд осъди Министерството на околната среда и водите да заплати 50 000 лв. обезщетение за неимуществени вреди на нападнатата от мечка 66-годишна Галя Димитрова от село Малка Арда, община Баните. Уважен е и искът за имуществени вреди в размер на 209.52 лв.

Инцидентът стана през месец юни миналата година в района на селото, където Галя и сестра й излезли за гъби. Мечката скочила върху жената, ударила я с лапа по тила и я повалила на земята, след което продължила да я удря в областта на главата и цялото тяло.

По чудо оцелялата жена получила множество сериозни и животозастрашаващи наранявания. Преживяното е довело на жената постоянно безпокойство, тревожност и страх, разстроен сън, потиснатост, раздразнимост, които тя, въпреки активното лечение, продължава и ще продължава да изпитва.

Според съда, кафявата мечка, която е диво животно, обявено за защитен вид, е държавна собственост и затова упражняването на контрола е ангажимент на Министерството на околната среда и водите. Съдът счита, че за това отговорността е на МОСВ, което трябва да заплати щетите на нападнатата от мечка жена.


Подобни публикации