22

юни

ribbon

Научна конференция събра езиковеди от 11 държави в Бургас

Публикувано в: Образование;
От: pointburgas

За първа година в Университет “Проф. д-Ñ€ Асен Златаров”- Бургас се проведе международната научна конференция “Езикът и културата в съвременния свят”. Ð’ работата на конференцията участват учени от 11 страни: България, Русия, Украйна, Казахстан, Полша, Словения, Унгария, Германия, Румъния, Молдова, Сърбия. Всеки участник получи сборник с 74 доклада с обем около 600 стр., чиито съставители и редактори са проф. дфн Марияна Парзулова и проф. д-Ñ€ Кирил Цанков (ВТУ).

Встъпителните доклади на проф. дфн Иван Харалампиев (ВТУ) с доклад по тема „Днешните проблеми на българския книжовен език”, проф. дфн Марияна Парзулова (Университет “Проф. д-Ñ€ Асен Златаров”) – на тема „Българският език в периода на европеизация и глобализация” и проф. дфн Тодор Балкански от Института за български език при БАН – „Бургас в светлината на булгарската и тюркската етнонимия и на българската езикова археология” бяха част от тържественото откриване на международната научна конференция „Езикът и културата в съвременния свят”.
Официално двудневната конференция беше открита от проф. д-р Валентин Ненов- зам. ректор по научноизследователската дейност, който поздрави организаторите за актуалната тематика, която са избрали и им пожела успешна работа в научните изследвания. На откриването присъстваха г-жа Йорданка Ананиева- зам.кмет, доц. д-р Петранка Пипева- зам.ректор по учебната дейност и доц. д-р Братой Копринаров- зам. ректор по качеството на обучение, акредитация и кадрите.


Подобни публикации