20

яну

ribbon

Най-младите скаути са бургаски първокласници

Клуб “Зеленика” в ОУ “Братя Миладинови” има 54 малки ентусиасти

Публикувано в: Образование;
От: pointburgas

Петдесет и четири първокласници са най-младите скаути у нас. Това са възпитаниците на I “г” и I ”e” паралелки на Основно училище “Братя Миладинови” в Бургас. Те са членове на първия училищен скаутски клуб, който носи името “Зеленика”.

Инициатори на новаторското начинание са педагожките Иванка Димова и Фина Тотева. Желанието им е децата да се научат да общуват с природата и да добият умения да оцеляват в нея.

«Както всички ученици, така и нашите първокласници, получават много теоретични знания и много малко практически умения. При това огромната част от тях са «градски» деца и поне половината много рядко са излизали сред природата и не я познават», посочва г-жа Тотева.

Двете учителки решават, че скаутското движение е подходяща форма за целите, които си поставят. Разбира се, взаимстваните форми на обучение са съобразени с възрастта на малките скаути, които са на по 6 и 7 години.

Децата с радост приемат идеята, техните родители също оказват безрезервна подкрепа на начинанието. Клуб «Зеленика» вече има свое лого, а невръстните «вълчета» и «пчелички» /според скаутската възрастова йерархия/ си имат и униформени шапки и тениски. Носенето на атрибутите е задължително всеки петъчен ден, който е обявен за «скаутски ден».

Заниманията се провеждат като част от учебната програма по модул «Туризъм», в допълнителния час по спорт и физическо възпитание. Първокласниците вече знаят какво трябва задължително да присъства в раницата на туриста, за да е безопасна разходката му в планината, получили са първоначални знания за горските животни и акк да разчитат следите им.

Провели са и практическо занятия в Странджа, край село Писменово, което им е донесло много нови преживявания и емоции.

«Беше им много любопитно, брахме гъби и събирахме жълъди. Те за първи път излизаха сами от домовете си и сами се грижиха за себе си.”, разказва г-жа Тотева.

След броени дни предстои втори излет на малките скаути в планината. На него те ще се учат да разпъват палатки и да оказват първа помощ.

Иванка Димова не крие, че амбициите на клуба са големи. Вече е решено “Зеленика” да бъде регистриран, за да може да участва в различни проекти. Принципно съгласие да оглави клуба като негов председател е дала Веселина Таралова, директор на дирекция “Образование” на община Бургас.


Подобни публикации