23

мар

ribbon

Младите бургаски франкофони празнуваха

Публикувано в: Образование;
От: pointburgas

С музика и слово младите франкофони от Гимназията за романски езици “Г. С. Раковски” – Бургас отададоха почит на езика, който се говори на всичките пет континента. По традиция концертът бе част от богатата програма, с която всяка година гимназията се включва във франкофонските празници.

“Френският език е не само езикът на дипломацията и литературата, той е и езикът на демокрацията и толерантността.”, подчерта пред възпитаниците на ГРЕ директорът на учебното заведение Радостина Георгиева. Младите франкофони получиха приветствие и от зам.-областния управител на Бургаска област Златина Дукова, която връчи и поздравително писмо от областния управител Константин Гребенаров.

С партньорите на училището от Френския институт в София и със съдействието на Алианс Франсез възпитаниците на гимназията се включиха в конкурса по превод, който се проведе за втора поредна година. Маратонът по писане бе на 9 март с десет думи, избрани от специално жури от Париж, върху които децата писаха есе на тема „Личността и характерът на човека”. В самия Международен ден на франкофонията в Морската градина на Бургас се проведе и друго традиционно състезание– франкофонското рали. В гиманзията бе подредена и изложба, посветена на 200 години от рождението на Виктор Юго.

Днес младите франкофони участваха в ателие по калиграми – стихове в разнообразни форми (звезда, кръст, триъгълник, пирамида и др.), комбинирани често и с краесловия (акростих, мезостих, телестих). Творбите на учениците ще бъдат експонирани в кафене, близо до училището.
До края на празниците предстоят конкурсите “Да отидем във Франция” и “Правата на човека през 21 век – новите предизвикателства”, среща с френска писателка, както и представяне на областта Бретан и бретанската кухня.


Подобни публикации