23

мар

ribbon

Априловчета гостуваха на японска художничка

Публикувано в: Образование;
От: pointburgas

Ученици от четвърти до шести клас на бургаското основно училище “Васил Априлов” гостуваха днес на японската художничка Рин Ямамура. Тя е сценограф на кукли и представи в Бургас своите илюстрации на книгата си “Азбука на любовта” в рамките на започналия тридневен фестивал на изкуствата “Включи града”. Априловчетата са участници в международния проект “Пътешествие в света на играчките” по програма “Коменски” на ЕС, в който си партнират с връстници от Белгия, Полша и Турция.

Рин е от дванадесет години в България. Завършила е куклена сценография, която за нея е наследствена професия – майка й също е куклен сценограф. С дипломния си спектакъл „Вечерята” (съвместен проект с Недко Жечев) участва на многобройни световни театрални фестивали – Монреал (Канада), Брюксел (Белгия), Shassepierre (Белгия), фестивал “Gravity Free Art 3” (София, България). През 2007 реализира едномесечно турне в Япония. През 2005 г. кукленият спектакъл “Карлсон” на театър “ЩЕ” получава нграда “ИКАР” за сценография и изработка на кукли.
Пред своите нови млади приятели тя призна, че е дошла толкова далеч от родината си по съвет на семейството си и заради висотата на българското куклено изкуство, познато вече повече от половин век в Страната на изгряващото слънце.
Пред бургаските ученици тя показа майсторството си в традиционното японско изкуство оригами, раказа им за традиционните японски кукли и за “Азбуката на любовта”, която за нея е “най-истинската азбука”.


Подобни публикации