6

яну

ribbon

Министърът загрижен за натоварването на учениците

Новият закон щял наполовина да облекчи програмата на гимназистите

Публикувано в: Образование;
От: pointburgas

Натовареността на учениците в средния курс на обучение ще бъде намалена наполовина. Това обяви министърът на образованието Сергей Игнатов.
Според него промените ще се задействат с приемането на  новия Закон за средното образование. Очаква се документът да влезе за обсъждане в пленарна зала най-рано след два месеца. Сега работни групи се занимават със създаване на новите стандарти и промяна на съществуващите държавни образователни изисквания.

Просветният министър смята, че децата са изключително натоварени. “Най-големият проблем на българските ученици е, че в момента нямат време да мислят, да играят и да общуват”, коментира той.
Целта е например да има повече учебни часове за преговор на учебно съдържание, а не, както е сега, да се пропуска от тема в тема и да няма време за преговор. Съотношението нов – стар материал трябва да е в съотношение 60 към 40 %.
Освен това в преподаването трябва да бъдат вкарани интерактивни методи, за да могат подрастващите по-лесно да усвояват знания. Предстои да бъде оптимизиран и материалът, който ще се изучава в различните класове.
Пренаписването на учебниците, които често остават неразбираеми заради високия стил и сложни научни термини в тях, бе задача № 1 за предишния образователен министър Йорданка Фандъкова. Когато Игнатов я замести на поста преди повече от година, също декларира, че започва да чете учебниците, за да се убеди има ли нужда от промяна.


Подобни публикации