6

яну

ribbon

Тийнейджъри извадиха кръста в Бургас и Приморско

В Созопол го спасиха два пъти, според местната традиция

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

17-годишният Георги Готев от Бургас, бе щастливецът уловил Светия кръст в морето на днешния Йордановден в Бургас. Младежът е от спортното училище и участва в ритуала по спасяването на кръста за първа година. Общо 34-ма смелчаци скочиха в морето след като дядо Иоаникий хвърли във водата Светия кръст. Най-младият бе на 16 години, а най-възрастният на 58.

В Царево тринадесет смели мъже скочиха извадят кръста от морските води. Светия кръст спаси 25-годишният Стоян Василев от Царево. Ветеранът Руско Георгиев сподели, че вече за осми път скача да спасява кръста, а къпането в студеното море през зимата му носи здраве и сила.
След изваждането на кръста царевци си наляха от осветената морска вода. За да са чисти и да не боледуват, те ще я пазят и ще се мият с нея цяла година. Кметът Петко Арнаудов и отец Стоян поздравиха момчетата, които се престрашиха да се хвърлят в ледените води.

В Созопол двама спасиха кръста. Георги Стоянов бе сред най- бързите, хвърлили се в бурното море. Младежът, по стар созополски обичай, който е уникален в християнската традиция в региона, счупи парче от кръста и го хвърли навътре във близо двуметровите вълни. Това се оказа още по-голямо предизвикателство за двайсетината куражлии, които се гмурнаха отново.
Парчето от кръста бе намерено от Милен Пухов, който миналата година пръв хвана кръста. Всички участници в спасяването на Светия кръст бяха поздравени от зам.- кмета Катя Стоянова, която им връчи парични награди и им пожела здраве, благополучие и да съхраняват традициите на Созопол.

В Приморско куражлиите, които пожелаха да се гмурнат в студените води тази година бяха двама. Пръв до кръста стигна Камен Каменов на 17 години от Приморско, тази година той скача за първи път за кръста. Момчето си пожела здраве и късмет през новата година. И двамата смелчаци получиха парична награда по 100 лв., лично връчена от кмета на общината Лиляна Димова.

В борбата за Богоявленския кръст в Поморие тази година премериха сили 14 смелчаци. В ледените води най-бърз се оказа 33-годишният Севдалин Барбутов, състезател по кайтсърф в спортен клуб „Тутхон”. Късметлията с опит в морските спортове скача за трети път, но едва тази година успя да извади пръв кръста. На себе си и на своите съграждани Севдалин пожела здраве и благоденствие и се зарече това да не е последният път, в който спасява кръста.


Подобни публикации