6

окт

ribbon

Испански център замислят в ГРЕ-Бургас

Публикувано в: Образование;
От: pointburgas

Много е възможно в Гимназията аз романски езици “Г. Ст. Раковски” – Бургас да бъде създаден испански център по подобие на съществуващите френски и италиански. Това стана ясно след посещението в гимназията на аташето по образованието към посолството на Кралство Испания у нас Селия Арана и нейната колежка Росио Агиар. В разговор със зам.-кмета по образованието Йорданка Ананиева е станало ясно, че община Бургас активно ще съдейства на посолството за създаването на един бъдещ испански езиков център в ГРЕ.

«Два пъти съм идвала във вашето прекрасно училище, но съжаление много набързо. Едва сега имам възможност да се срещна с вас и вашите преподаватели.», заяви г-жа Арана пред ученици от паралелките с изучаване на испански език. Тя посочи, че в момента Испания преживява тежък момент заради икономическата криза, поради което не е сигурно дали и тази учебна година ще бъдат присъдени ежегодните стипендии, давани от посолството. «Оптимист съм, че следващата година ще бъде по-добра, въпреки трудностите поддържаме образователните си програми и проекти, ще помагаме и с дидактически материали изучаващите испански език.», подчерта Селия Арана.

Възпитаниците на гимназията представиха пред гостите историята и постиженията на училището в изучаването на испански език. Само през отминалата учебна година възпитаници на ГРЕ се завърнаха с две пъри награди и една четвърта от Националната олимипада по испански език.

Обучението по езика на Сервантес се въвежда факултативно през учебната 1986/87 година, от следващата вече се открива първата паралелка. От 2001 г.възпитаниците на испанските паралелки имат възможност да се явят на изпити за испанска диплома за завършено средно образование, които се провеждат в гимназията. Тази диплома им дава право да следват в испански университети без да държат приемен изпит.


Подобни публикации